реклама

реклама Делікат

реклама

У Черкасах експерти програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX разом із благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США, презентували масштабне дослідження локальних політик і програм, що ілюструє дотримання прав ВПО та їхню залученість у життя нових громад.

Загалом юристи опрацювали 193 нормативно-правові акти у 25 громадах 15 областей України. Зокрема, на Черкащині фахівці вивчали ситуацію в двох громадах: Черкаській та Уманській. З’ясувалося, що переселенці позбавлені можливості брати участь у місцевому самоврядуванні та отримувати деякі соціальні пільги. Причина – прогалини в статуті громад і місцевих цільових програмах, де визначені поняття «постійне проживання» та «місце реєстрації проживання». Про це розповіла Оксана Савицька, юристка програми «Єднання заради дії».

3

«Статут територіальної громади Черкас визначає, що членами територіальної громади є жителі, які постійно проживають на території міста та місце проживання яких зареєстроване в громаді. Тож переселенці не можуть брати участі в загальних зборах, громадських слуханнях, голосувати за проєкти громадського бюджету і користуватися іншими інструментам локальної демократії», – зауважила Лариса Ходаковська, регіональна координаторка програми «Єднання заради дії» в Черкаській області.

Однак дослідники натрапили й на успішні практики. Зокрема в обох містах переселенці залучені до життя громади та взаємодії з владою через ради ВПО. При виконавчому комітеті Уманської міської ради працює Рада з питань внутрішньо переміщених осіб, а в Черкасах – Рада з питань забезпечення прав та гарантій внутрішньо переміщених осіб.

Начальниця управління Департаменту соціального захисту Черкаської ОДА Тетяна Касян подякувала дослідникам і відзначила, що співпраця з громадськими організаціями та благодійними фондами дала поштовх до нового формату роботи.

«На сьогодні в Черкаській області створено Міжвідомчий координаційний штаб по роботі з ВПО, Координаційний центр підтримки цивільного населення, де працюють робочі групи, і одна з них – робоча група з питань ВПО, керівник якої Лариса Ходаковська. Днями на розгляд сесії Черкаської обласної ради було подано Програму підтримки ВПО. Висновки дослідження локальних політик ми врахуємо і в подальшій роботі», – зазначила Тетяна Касян.

Про те, що результати дослідження варто врахувати при формуванні місцевих нормативно-правових актів, спрямованих на підтримку вразливих категорій населення, зокрема переселенців, говорила і Людмила Березовська – заступниця директора Черкаського обласного центру соціальних служб.

«Презентація локальних політик на часі. Я думаю, що зауваження будуть враховані задля підтримки ВПО. Далеко не всі з них зможуть повернутися додому. Тому наше завдання – підтримати переселенців, допомогти їм інтегруватися у громаду. ВПО – це наш потенціал», – наголосила Людмила Березовська.

З цим погоджується і черкаська журналістка та волонтерка Тетяна Очеретяна.

«Презентація локальних політик сподобалася. Тепер бачимо, що і де ми недопрацювали, куди рухатися, як допомогти ВПО адаптуватися. Більшість переселенців планують і далі проживати в нашому регіоні. Ми повинні зробити їх життя комфортнішим», – зауважила Тетяна Очеретяна.

Дослідники не просто презентували результати своєї роботи, але й сформулювали рекомендації для місцевої влади щодо покращення політик і програм, щоби вона враховувала інтереси та права ВПО. Зокрема, пропонують внести зміни до статуту громади, місцевих цільових програм і нормативно-правових актів, що визначають порядок пільг і допомог окремим категоріям.

Окрім Черкащини, результати дослідження презентують ще в 14 областях, де воно проводилося. Узагальнені рекомендації програма «Єднання заради дії» спрямує до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100