реклама

реклама

Глечики з монетами відкопали ймовірно в Каневі Черкаської області. Хто цим добром володів, поки незрозуміло, яких-небудь легенд, пов'язаних зі скарбом, в книгах тієї епохи і пізнішого часу немає. Про це пише сайт president.org.ua.

- Судячи по номіналу і кількості, він належав воїнові-найманцеві. І, найімовірніше, гроші були отримані за службу. Наприклад, меншу частину ця людина могла зберігати при собі, а велику закопав у надії повернутися. У XVII столітті козаки часто наймалися в європейські армії, брали участь в походах проти імперії Османа і у війнах, - розповідає завідувач Музею історії запорізького козацтва Олександр Мірущенко.

У глеку знаходилися російські і голландські монети, а в скляній пляшці - польські. Серед них - талери, що вільно ходили в Європі, і напівталери. А також польські шестигрошовики, трояки і півтораки. Такі монети чеканили на польських монетних дворах Кракова і Тороні.

Окремо в невеликій кубушці, що знаходиться в глеку, було складено 300 російських копійок часів московського царювання Петра I. З 1718 року такі копійки більше не чеканили. Їх виготовлення було простим: наносився штамп на рубаний дріт. До цих пір на деяких можна побачити дату виготовлення.

– Унікальність цього скарбу в тому, що він залишився цілим і має той же вигляд, в якому свого часу його склали. Зазвичай скарби знаходять розібраними по частинах, - говорить Олександр Мірущенко.

На яку суму потягне знахідка, поки не підрахували. Але, говорять фахівці, за весь скарб на аукціоні можна виручити не менше декількох десятків тисяч гривень. Загальний номінал монет - 7 талерів, 2 напівталерів, 1192 гроша і 300 копійок - немаленький. Наприклад, на талери і гріш у той час можна було купити хорошу шаблю і рушницю і у додаток запастися їжею: купити чверть туші бика і декілька сотень літрів вина. Або такий варіант - купити коня і ще більше їжі. А ось на 3 російських рубля можна було розжитися хіба що шкапою або трьома вівцями. Або ж одягнутися - купити кожух з поясом.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100