Міська влада Умані не може гарантувати безпеку паломникам-хасидам, які приїдуть на святкування Рош га-Шана у 2023 році.

c643151a3cd2031c

Про це Суспільному розповіла міська голова Умані Ірина Плетньова.

Посадовиця зазначила: місцева влада неодноразово наголошувала на тому, що місто не може гарантувати безпеку всім охочим приїхати на святкування юдейського Нового року:

"Другий рік поспіль я звертаюся до паломників із проханням не їхати в наше місто, тому що наразі не тільки в Умані, а й загалом по Україні триває повномасштабне вторгнення Росії і ми не можемо гарантувати безпеку як паломникам, так і своїй громаді. Ніхто не знає, що в голові у росіян і як вони себе поведуть у той чи інший момент. Територія паломництва — це невеликий мікрорайон, у якому живуть кілька тисяч людей. Але коли на святкування Рош га-Шана з'їжджаються 30 тисяч і більше, виходить, що район дуже густозаселений і ми не можемо забезпечити всіх охочих приїхати укриттями на випадок повітряної тривоги".

Наразі про кількість паломників говорити зарано, бо основна кількість приїде після 10 вересня, пояснила Ірина Плетньова.

"Найпростіших укриттів на цій території не так багато. Наявні 24 можуть прийняти 12,5 тисяч людей. Але не всі ці об'єкти введені в експлуатацію або мають документи на початок будівництва, не мають висновків відповідних комісій. Тому навіть не у всіх цих укриттів ми можемо гарантувати безпеку. Цю інформацію ми доводили неодноразово і до міністерства закордонних справ, і до паломників. Люди мають розуміти, що тільки вони персонально нестимуть відповідальність за їхнє життя. Місто не може гарантувати те, чого немає", — зазначила вона.

У ці укриття, додала міська голова, пускатимуть не лише хасидів, а й місцевих жителів.

Туристичний збір під час війни ніхто не скасовував, тим більше з туристів-іноземців, розповіла Ірина Плетньова:

"Якщо вони мають бажання попри ракетні обстріли їхати до нашого міста, то чому вони не мають платити туристичний збір. Ми доводили паломникам, що якщо вони будуть платити цей збір, то місто робитиме комфортнішим їхнє перебування тут. І ми свого слова дотримуємося. Цього року зроблена частина вулиці туристів. Це не тільки асфальтування, а й заміна водопровідних мереж. Туристичний збір залежить від мінімальної зарплати. Цьогоріч це 335 гривень за одну добу".

Місцеві жителі, за словами посадовиці, стурбовані великою кількістю паломників і тим, щоб росіяни не завдали удару по місту. Комендантську годину на час святкування Рош га-Шана скасовувати не будуть, додала вона.

реклама

Коментарі  

 
-3 #1 Алекс 02.09.2023 19:52
Да віддайте їм гроб що б не їздили до нас.заколупали.несуть інфекцію до нас
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100