реклама

реклама

Після публікації на «Прочерку» матеріалу про знайдений на Черкащині скарб, який перепав Запорізькому музею історії козацтва, з редакцією зв’язався генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко. Він розповів про обставини, за яких музею дістався скарб, що, нагадаємо, являє собою глечики з монетами. До речі, якщо його переводити в грошовий еквівалент, то сума становитиме 3-4 тисячі умовних одиниць.

Гендиректор заповідника "Хортиця" за черкаський скарб дякує київським колекціонерам

Гендиректор заповідника "Хортиця" за черкаський скарб дякує київським колекціонерам

– Прошу вас зазначити, що ми не можемо достовірно стверджувати про те, що знахідка справді з Канева. Адже про це нам сказали київські колекціонери, у яких скарб викупила громадська організація і передала нам на постійне зберігання. Це сталося нещодавно в Києві на зборах акціонерів. Тобто, Канів, за легендою продавців, – це орієнтовне місце знахідки. Але достовірної інформації, щоб це підтвердити, ми не маємо, – пояснив Максим Остапенко. – Можна навіть піддати сумніву, чи були справді усі монети знайдені разом з глечиком. Так, на 95% знахідка дійсно являє собою закритий комплекс, і речі зберігалися як єдина група. Але можна припустити (це 5%), що хтось окремо скуповував монети, а окремо знайшов глечик. Кажу так, бо я, як археолог, розумію, що дуже часто важливіший не сам скарб, а місце знахідки.

Що ж до самого знахідки з (імовірно) Черкащини, то за словами фахівця, це стандартні монети ,які зустрічаються в безлічі колекціях. «Якби їх купувати окремо, то може б вийшло і дешевше, але ж ми розраховуємо, що це справді один суцільний скарб», – пояснив Максим Анатолійович.

– З іншого ж боку, з історичної точки зору, для нас це дуже цікавий екпонат. Адже єдиний подібний скарб у нас складається з 11 срібних турецьких монет. Він був знайдений на Кам’янській Січі. В курені за однією зі стовпових конструкцій була схованка. Тобто, хтось собі на «чорний день» відклав. Це був в нас єдиний підтверджений козацький скарб. Я розумію, що у вас на Черкащині більше таких знахідок, бо у вас більше було подій, пов’язаних з козаччиною, – говорив гендиректор Національного заповідника «Хортиця». – Але, повертаючись до теми знахідки з Черкащини, зазначу, що головне для мене те, щоб знайдені речі не осідали в приватних колекціях, а якомога більше поповнювали державний музейний фонд. По-друге, важливо, щоб знахідки зберігалися як цілісний комплекс. А далі кожну знахідку слід вивчати. І якщо немає можливості довести щось конкретно, то не варто вигадувати.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100