реклама

реклама

Мешканці багатоповерхівки в місті Умань, куди весною прилетіла російська ракета, досі не можуть оговтатись від біди. Адже змушені чекати на відбудову, повідомляє Еспресо Біла Церква.

Знімок екрана 2023-09-24 142902

Тоді загинуло 23 людини, серед яких шестеро дітей. Постраждалі й досі оговтуються від пережитого, адже за мить їхнє життя перевернулося з ніг на голову.

Уманська влада пообіцяла, що будинок відновлять і він стане наймодернізованішим у місті. Втім, проєктної документації на відновлення поки немає.

– Кажуть, все буде 15 числа, тільки якого місяця… Не зрозуміло, що буде з зібраними коштами, – розповідає голова ОСББ Геннадій Товстонос. – зібрані кошти були перераховані на казначейський рахунок. Нам пропонують узяти їх у вигляді субвенції. Та у нас нема ніяких документів, це благодійні кошти, вони до казначейського рахунка ніякої причетності не мають. Тож влада має сама знайти спосіб, як ці гроші перенаправити людям, які постраждали 28 квітня.

Йдеться про понад 3 мільйони 617 тисяч – їх зібрали за три місяці і перебувають на рахунку бюджету Уманської громади.

За словами Геннадія, їх планували витратити на укриття. Це підтвердив і перший заступник міського голови Умані Олег Ганіч. Однак від цієї ідеї відмовились.

– При проєктуванні цього будинку не було враховано укриття. Ми запропонували зробити поруч із будинком укриття з усіма нормами, під землею, тобто облаштувати за ті кошти частково. Але люди відмовились. Ми запропонували ці кошти передати на ОСББ, щоб вони самі вирішували, як ними розпорядитися. Теж відмовились. Тож не знаю, як вгодити всім, хто як хоче, а як треба, – пояснює Олег Ганіч.

Перший під’їзд будинку, в який влучила ракета, нараховував 45 квартир. З них знищено вщент 27. Здебільшого постраждалі мешканці переїхали до родичів чи знайомих. Інші користуються соцжитлом, але всі чекають на повернення додому.

– На сьогодні, що змінилося, – вони глину завезли, кажуть, що всипали дренаж. Допомогу потерпілі отримали лише від благодійників, від влади нема нічого. Наскільки я розумію, навіть ще невідомо. По яку частину будуть демонтувати зруйнований будинок, бо це рішення комісії, а ще немає нічого, – розповідає мешканка зруйнованого будинку Ольга.

Уманчанам набридло, що їхню проблему відкладають на потім. Адже попереду осінь і холодна зима.

Деталі у сюжеті:

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100