реклама

реклама Делікат

реклама

Вісім років тому у прифронтовому Краматорську була створена громадська організація «Антикризовий медіа-центр» для підсилення незалежної журналістики у Донецькій та Луганській областях, пише euprostir.org.ua

d3c87ec0-57b9-11ee-b88b-5254a2021b2b

Команда організації почала висвітлювати найбільш значущі для регіону новини та забезпечувати інформаційною і технічною підтримкою громадський сектор на сході України. Офіс «Антикризового медіа-центру» став важливим майданчиком для проведення брифінгів, пресконференцій, тренінгів та зустрічей.

Коли розпочалася повномасштабна війна, жителі Краматорська потребували оперативної інформації, а багато іноземних та українських журналістів — підтримки медіа-центру. 24 лютого офіс організації відкрився о 7 ранку. Потрібно було включатися...

Пройшов рік та шість місяців. За цей час організація зуміла адаптуватися, розширити свої активності, продовжуючи сьогодні свою роботу у Черкасах.

63c2d37c-57ba-11ee-b88b-5254a2021b2b

Як повномасштабна війна вплинула на діяльність ГО «Антикризовий медіа-центр», чим живе релокована команда та як вдається підтримувати свою аудиторію — про це у розмові EUProstir з проєктною менеджеркою, редакторкою та журналісткою Рітою Карпенко:

– Громадська організація «Антикризовий медіа-центр» працює як медіа-хаб з 2014 року у Донецькій та Луганській областях, висвітлюючи розвиток цих регіонів, впровадження реформ, а також залученість громадян для створення позитивних змін. Основний офіс знаходився у Краматорську. За тиждень до повномасштабної війни ми тісно співпрацювали з пресцентром Штабу Операції Об’єднаних Сил, щоденно організовуючи для них онлайн-трансляцію брифінгів. Перед вторгненням відчувалася напруга, ми розуміли, що така інформаційна підтримка необхідна.

А коли все почалося, ми зрозуміли, що нам необхідно додатково акумулювати ресурси і включатися. Потік новин збільшився дуже сильно, ми до кінця квітня і початку травня робили щоденні новинні відеодайджести по Донеччині та Луганщині. Кількість підписників нашого YouTube каналу зросла на кілька тисяч. Як показала статистика, близько 60% нових підписників були з території росії, хоча весь контент був українською мовою. Експерти нам пояснили, що в той час в рф прагнули отримати ще якусь інформацію крім тієї, що їм давали на їхніх офіційних ресурсах, вони дивилися щось регіональне та ближче до сходу.

У квітні ми частково почали працювати дистанційно. Стартувала обов'язкова евакуація,  треба було своїм прикладом показати, що це потрібно робити. Питання безпеки для нас важливе. Ми перестали проводити заходи на офлайн майданчику в центрі Краматорська, ми не могли давати гарантії безпеки учасникам заходів. Ми не працюємо у Краматорську офлайн досі, але дистанційно продовжуємо наші активності.

Наша команда виїхала у різні місця — туди, де була можливість. Це Львівська, Чернівецька, Полтавська, Черкаська, Кіровоградська області, географія дуже широка. З одного боку, ми знали мінуси дистанційної роботи, а з іншого боку, розуміли, що якщо ми вже знаходимося в різних регіонах і наша аудиторія так само роз'їхалась Україною, то наші журналісти можуть працювати на місцях — спілкувалися з переселенцями, робити інтерв'ю.

Ми отримали запит від колег з громадського сектору Черкас — про те, що в Черкасах немає майданчика такого формату, який був у нас в Краматорську, і було б добре його організувати тут. Ми провели нараду в колективі, промоніторили те, що є в Черкасах, та чим можемо бути корисні. Зокрема, своїми активностями ми могли допомогти колегам з громадського сектору, надаючи інформаційну та технічну підтримку.

У лютому 2023 року ми відкрили офіс у Черкасах, який одночасно працював і як медіамайданчик, і як безплатний коворкінг для переселенців та представників громадського сектору, а також для черкащан, зокрема коли були відключення електроенергії. Вже тоді придбали Starlink та генератор, щоб була можливість працювати безперебійно.

Ми поступово налагодили партнерство з місцевими та релокованими організаціями для того, щоб можна було проводити спільні заходи.

Зараз «Антикризовий медіа-центр» працює частково дистанційно та частково офлайн. Частина колег переїхала до Черкас, частина працюють дистанційно, а з кимось довелося, на жаль, поставити на паузу співпрацю…

Що стосується фінансової підтримки «Антикризового медіа-центру», то наш Черкаський офіс ми розвиваємо завдяки Національному фонду на підтримку демократії. Цей Фонд стабільно підтримує нас впродовж багатьох років, за що ми їм дякуємо.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100