реклама Делікат

Вісім років тому у прифронтовому Краматорську була створена громадська організація «Антикризовий медіа-центр» для підсилення незалежної журналістики у Донецькій та Луганській областях, пише euprostir.org.ua

d3c87ec0-57b9-11ee-b88b-5254a2021b2b

Команда організації почала висвітлювати найбільш значущі для регіону новини та забезпечувати інформаційною і технічною підтримкою громадський сектор на сході України. Офіс «Антикризового медіа-центру» став важливим майданчиком для проведення брифінгів, пресконференцій, тренінгів та зустрічей.

Коли розпочалася повномасштабна війна, жителі Краматорська потребували оперативної інформації, а багато іноземних та українських журналістів — підтримки медіа-центру. 24 лютого офіс організації відкрився о 7 ранку. Потрібно було включатися...

Пройшов рік та шість місяців. За цей час організація зуміла адаптуватися, розширити свої активності, продовжуючи сьогодні свою роботу у Черкасах.

63c2d37c-57ba-11ee-b88b-5254a2021b2b

Як повномасштабна війна вплинула на діяльність ГО «Антикризовий медіа-центр», чим живе релокована команда та як вдається підтримувати свою аудиторію — про це у розмові EUProstir з проєктною менеджеркою, редакторкою та журналісткою Рітою Карпенко:

– Громадська організація «Антикризовий медіа-центр» працює як медіа-хаб з 2014 року у Донецькій та Луганській областях, висвітлюючи розвиток цих регіонів, впровадження реформ, а також залученість громадян для створення позитивних змін. Основний офіс знаходився у Краматорську. За тиждень до повномасштабної війни ми тісно співпрацювали з пресцентром Штабу Операції Об’єднаних Сил, щоденно організовуючи для них онлайн-трансляцію брифінгів. Перед вторгненням відчувалася напруга, ми розуміли, що така інформаційна підтримка необхідна.

А коли все почалося, ми зрозуміли, що нам необхідно додатково акумулювати ресурси і включатися. Потік новин збільшився дуже сильно, ми до кінця квітня і початку травня робили щоденні новинні відеодайджести по Донеччині та Луганщині. Кількість підписників нашого YouTube каналу зросла на кілька тисяч. Як показала статистика, близько 60% нових підписників були з території росії, хоча весь контент був українською мовою. Експерти нам пояснили, що в той час в рф прагнули отримати ще якусь інформацію крім тієї, що їм давали на їхніх офіційних ресурсах, вони дивилися щось регіональне та ближче до сходу.

У квітні ми частково почали працювати дистанційно. Стартувала обов'язкова евакуація,  треба було своїм прикладом показати, що це потрібно робити. Питання безпеки для нас важливе. Ми перестали проводити заходи на офлайн майданчику в центрі Краматорська, ми не могли давати гарантії безпеки учасникам заходів. Ми не працюємо у Краматорську офлайн досі, але дистанційно продовжуємо наші активності.

Наша команда виїхала у різні місця — туди, де була можливість. Це Львівська, Чернівецька, Полтавська, Черкаська, Кіровоградська області, географія дуже широка. З одного боку, ми знали мінуси дистанційної роботи, а з іншого боку, розуміли, що якщо ми вже знаходимося в різних регіонах і наша аудиторія так само роз'їхалась Україною, то наші журналісти можуть працювати на місцях — спілкувалися з переселенцями, робити інтерв'ю.

Ми отримали запит від колег з громадського сектору Черкас — про те, що в Черкасах немає майданчика такого формату, який був у нас в Краматорську, і було б добре його організувати тут. Ми провели нараду в колективі, промоніторили те, що є в Черкасах, та чим можемо бути корисні. Зокрема, своїми активностями ми могли допомогти колегам з громадського сектору, надаючи інформаційну та технічну підтримку.

У лютому 2023 року ми відкрили офіс у Черкасах, який одночасно працював і як медіамайданчик, і як безплатний коворкінг для переселенців та представників громадського сектору, а також для черкащан, зокрема коли були відключення електроенергії. Вже тоді придбали Starlink та генератор, щоб була можливість працювати безперебійно.

Ми поступово налагодили партнерство з місцевими та релокованими організаціями для того, щоб можна було проводити спільні заходи.

Зараз «Антикризовий медіа-центр» працює частково дистанційно та частково офлайн. Частина колег переїхала до Черкас, частина працюють дистанційно, а з кимось довелося, на жаль, поставити на паузу співпрацю…

Що стосується фінансової підтримки «Антикризового медіа-центру», то наш Черкаський офіс ми розвиваємо завдяки Національному фонду на підтримку демократії. Цей Фонд стабільно підтримує нас впродовж багатьох років, за що ми їм дякуємо.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100