На жаль, саме хвороби серця і кровоносних судин останні десятиліття є основною причиною захворювань серцево-судинної системи та інвалідизації. Рівень смертності від серцево-судинних захворювань збільшується в світі, попри технологічний розвиток. Про це сказала в.о. генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗ України Наталія Видра на заході, що провели до Всесвітнього дня серця.

384512225_2041181966274055_1654847461282404613_n

За даними центру медичної статистики, в області ці хвороби на першому місці – це більше 30 відсотків. Звісно, причини - стреси, тютюнопаління не лише активне, а й пасивне, а третє – це нездорове і неправильне харчування.

На жаль, за останніми статистичними даними, українці мало споживають овочів та фруктів, також значне споживання солі. При нормі 5 грам на добу люди споживають до 15 грамів, забагато солодкої та жирної їжі.

Інший фактор ризику - малорухливий спосіб життя, внаслідок чого формується надлишкова вага тіла.

Окрім того, спікер зазначила, що негативним для здоров'я є і вживання алкоголю, а на останньому місці – безвідповідальне ставлення до здоров'я.

Наталія Видра зауважує, що дорослі не цікавляться рівнем тиску, глюкози, холестерину в крові. Найкращим і ефективним способом знизити рівень захворювання є профілактика.

У рамках профілактики хвороб спільні бригади закладів охорони здоров'я області працюють в громадах з питань роз'яснювальної роботи, вимірюють тиск, перевіряють рівень глюкози в крові.

Також до Всесвітнього дня серця підключили і освітян. Зокрема, щоб проводили заходи з запобігання куріння, нездорового харчування.

– І не лише тиждень профілактики буде, а й надалі будуть подібні заходи проводити, – повідомила Наталія Видра.

– Сьогодні в Україні середня тривалість життя людини – 71 рік. Це менше, ніж в Євросоюзі, там 80 років, – розповідає Світлана Журба, головний лікар Черкаського обласного кардіологічного центру. – Також велика різниця смертності чоловіків і жінок, чоловіки в середньому живуть у нас 64, а жінки 74 роки. Такого розриву немає, наприклад, у Швейцарії, Італії, Франції.

Світлана Журба акцентувала увагу на тому, що не просто так відзначається завтра в нас і в світі день серця. Бо серцево-судинні захворювання справді найбільш поширені і займають головне місце в структурі смертності.

– 33 відсотки, наприклад, серед осіб від 18 до 65 років хворіють на артеріальну гіпертензію, а треба просто стежити за артеріальним тиском. Якщо людина, старше 40, звертається в поліклініку, зобов'язані зробити електрокардіограму, поміряти також тиск, – пояснила спікерка заходу.

Насамкінець Світла Журба сказала, що в кардіоцентрі велику увагу приділяють гострому коронарному синдромі, щоб боротися з ним і долати.

«Як би ви не лікували інфаркт, але хворий з ним повинен бути спрямований в заклад, де буде коронарографія тощо, бо перший крок – відкриття інфарктзалежної коронарної артерії. І це важливо, бо більше 50 відсотків жителів області потрапляють до нас. У нас смертність 7 відсотків, тоді як по Україні більша», - підсумувала Світлана Журба.


реклама

Коментарі  

 
+2 #4 1 29.09.2023 09:54
Очередная болтовня.Кроме денег наших эскулапов ничего не интересует.Будут лечить пациента до его смерти.Лекарств то много. Обращайтесь к врачам и вы все это почувствуете.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #3 Алекс 29.09.2023 00:35
Видра???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #2 Алекс 29.09.2023 00:21
Сама фамілія ... про щось говорить???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Людям з хворим серцем 28.09.2023 14:22
Прайси за профілактику до перегляду не рекомендовано.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100