Хасиди – смішні, самогон – смачний, мова – складна та гарна, чиновники – ліниві, а дівчата – небезпечні – такі враження від навчання в Умані у 33-річного китайця Сюй Хуейпеня, пише «Вечірня Умань».


Він приїхав до Умані, щоб стати «гуру» з української мови та «сколотити» статок на роботі перекладача.

За три роки він встиг побачити, як ми живемо. Але так і не зрозумів тонкощів: чому в Україні китайські товари дорожчі, ніж в Китаї американські. І чому ми не кохаємо наших дівчат та не народжуємо багато дітей, тоді як за це навіть платить держава. І як ми можемо без посмішок дивитись на хасидів та без страху – у великі, «бездонні» очі українок...

Сюй Хуейпен народився в місті Цзянсу, що на сході Китаю. Дізнавшись що між Україною та Китаєм відбуваються великі економічні зв’язки, вирішив вивчити українську мову та працювати прекладачем в Китаї. А оскільки в Китаї існує лише два університети, в яких можна вивчати українську і до них дуже важко вступити, Сюй вирішив їхати до України. Два роки навчався в Одесі, яка запам’яталась йому як «зле місто», де навіть міліціонери чіплялися, аби «вибити» гроші на цигарки та каву. Потім – вісім місяців у Вінниці. І лише тоді дорога привела до Уманського державного педагогічногой університету.

– У вас привітні люди, навіть друзі з’явились, – розповідає Сюй, – навіть в гуртожитку жити зручно. Краще, ніж в Китаї. У вас на вулицях так мало людей, немов епідемія. З дівчатами не зустрічаюсь, я їх боюся – у них дуже великі очі. І вони дуже гарні. У вас усе тут гарне: сало, борщ, шашлик. Але є питання стосовно сала: не розумію як ви його їсте «сирим»". Ми у Китаї його смажимо. Пробував горілку, найбільше сподобався самогон. У нього класний смак. Нагадує нашу горілку, в якій від 45 до 59 градусів та настоюється на хлібі з горіхами.

Ще в Умані його здивував контраст – велика кількість хасидів, море можливостей, щоб розвивати бізнес і... повне небажання влади та чиновників щось робити.

– Дороги у вас гірші, хоча люди багатші. Але і ціни у вас захмарні – наші китайські джинси коштують цілий статок. Ну і страшенно ліниві чиновники. У нас таких розстрілюють, – розповів він.

Чим відрізняється Умань від китайських міст

Якщо викладач чи чиновник узяв хабаря, в Умані мовчать, у Китаї – розстрілюють.

Якщо сім᾿я вирішила народити другу дитину: в Умані дають за це гроші, а в Китаї, навпаки, – треба платити уряду.

Китайські товари в Умані коштують цілий статок і дорожчі, ніж американські – у Китаї.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Я 14.11.2012 15:57
хвамілія у нього :oops:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 Resto 14.11.2012 10:47
О111 Вони в нас всі такі.
Від спілкування з ними і в китайця очі стануть великими :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Вася 14.11.2012 10:34
Хороший матеріал! ;-) нехай одарич разом із тул...щем і всім депутатсько-чиновницьким корпусом зїздять в китай зі своїми "гріхами" за пазухою! ох, багатьох не дорахуємося! :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #2 Смайл 14.11.2012 10:28
Очень позитивный материяльчег, порадовала фамилия китайца, подхадящая половине наших чиновников.Припомнил байку про одного дипломата-японца, который в кабаке после протоколов посадил жирное пятно на брюки.Наш подвыпивший тут же его посыпал солью.Япончег поинтересовался - а нафига? Переводчик неудачно пошутил, говорит- щас вас попытаются сожрать...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 ирина 14.11.2012 10:09
таки да...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100