Партія регіонів витратила найбільше коштів на передвиборну кампанію. Такі дані наводить «Комерсантъ Украина».

Офіційно на всю кампанію в багатомандатному окрузі витрачено понад 600 мільйонів гривень. Третина цієї суми – 218 млн. грн. – припадає на Партію регіонів. Витрати «Батьківщини», що посіла друге місце за партійними списками, удвічі менші. Обидва лідери перегонів запевняють, що вважають понесені витрати виправданими. Найменш ефективними стали кампанії «Нашої України» та партії «Україна – Вперед!», які задекларували витрати в розмірі понад 60 мільйонів гривень, але набрали набагато менше голосів, аніж потрібно для подолання прохідного бар’єру. Експерти ж відзначають, що реальна сума, витрачена учасниками виборів, набагато вища офіційно заявленої.

Як відомо, офіційне декларування сум, використаних партіями-учасницями у ході передвиборної кампанії, є однією з вимог чинного законодавства. У зведені відомості потрапили витрати, які партії понесли за неповні три місяці – з моменту реєстрації учасника виборів Центрвиборчкомом до півночі 26 жовтня.

Безумовним лідером за вартістю кампанії стала Партія регіонів. Із 218 млн. грн. задекларованих коштів майже 157 млн. грн. було витрачено на рекламу в ЗМІ і ще у 33 млн. обійшлася зовнішня реклама. Відрив бюджету ПР від інших учасників перегонів суттєвий. Друге місце за обсягом витрачених коштів посіла «Батьківщина», задекларувавши 107 млн. грн. У опозиційної партії майже весь бюджет пішов на оплату послуг ЗМІ (94 млн. грн.), ще в 9,5 млн. грн. обійшлася зовнішня реклама.

Виходячи з офіційно задекларованих витрат і результатів голосування у багатомандатному окрузі, партії влади кожен голос обійшовся дещо дорожче, ніж її головному опоненту, – 35,7 грн. у ПР проти 20,6 грн. – у «Батьківщини».

В ПР упевнені, що гроші були витрачені недарма.

– Нам об’єктивно було важче, ніж решті, бо ми у владі. Опозиції легко агітувати, їм достатньо пообіцяти з три короба, а нам доводилося детально описувати, що ж ми зробили за два з половиною роки. Через це, наприклад, нам довелося значно більше витрачати на роз’яснювальні буклети, – поділився з виданням народний депутат Володимир Олійник.

Дані ЦВК підтверджують його слова – на виготовлення наочної агітації та роздаткових матеріалів у ПР пішло 23 мільйони гривень, у той час, як «Батьківщина» вклалася в 3,2 млн. грн. У решті партій з числа тих, хто пройшов у парламент питома вага роздаткових матеріалів також виявилася значно нижчою, ніж у Партії регіонів. Але варто відзначити, що в цю суму включені не тільки буклети, а й подарунки із символікою партії – наприклад, парасольки, роздача яких стала сюжетом безлічі любительських відео роликів, розміщених в інтернеті за останні місяці.

Партія УДАР, що посіла третє місце за підсумками виборів, виявилася значно економнішою лідерів і вклалася у скромні 33,7 млн. грн. (11,8 грн. за голос). Це, втім, не дозволило УДАРу побити рекорд ефективності, поставлений партією «Свобода» (23,2 млн. грн, або 10,9 грн. за голос). Значно менш ефективною виявилася кампанія Компартії, яка обійшлася комуністам у понад 72 млн. грн. (вартість одного голосу – 27 грн.)

Найменш ефективно використали кошти партії, що не подолали прохідного бар’єру. У цьому плані лідером офіційного заліку є партія «Наша Україна», яку очолює третій президент України Віктор Ющенко. Вона задекларувала витрати понад 63 млн. грн. і таким чином вартість кожного голосу у підтримку НУ перевищила 278 грн. Це набагато вище показника партії «Україна – Вперед!» Наталії Королівської, яку традиційно критикували за надлишково дорогу рекламну кампанію. «Україна – Вперед!» показала 60,6 млн. грн. витрат і таким чином один голос їй обійшовся у 188 грн.

– Ринкова вартість тієї агітації, яку проводила партія «Україна – Вперед!», значно перевищує задекларовану, – переконаний голова Асоціації зовнішньої реклами Артем Біденко. У графі витрат за зовнішню рекламу різниця не така велика – партія заявила про витрачені 14 млн. грн., у той час як пан  Біденко оцінює витрати у 20 млн. гон. Але решта витрат, на його думку, різняться суттєвіше. – Телеканали показували дуже багато новин про Наталію Королевську, і експерти кажуть, що частина інформації була купленою. Звісно, «джинса» не могла оплачуватися з офіційного фонду, оскільки купівля новин прямо заборонена законом. І хоч довести це нереально, я вважаю, що така тенденція існувала.

Учасник партнерства «Новий громадянин» Олег Рибачук, який працював у виборчому штабі «Нашої України» в 2002 і 2006 роках, впевнений, що в  багатьох партіях, окрім офіційного виборчого фонду, існували також нелегальні «чорні каси», про які учасники перегонів говорити не хочуть.

– Під час кампанії потрібна готівка. Це і оплата за «джинсу», і зарплати в конвертах, і проплачені мітинги. Ні для кого не секрет, що все це мало місце. І при цьому жоден з перерахованих пунктів не міг бути оплачений офіційно, з партійної каси, – пояснив «Комерсанту» пан Рибачук.

реклама

Коментарі  

 
0 #7 володимир 18.11.2012 07:17
щоб ти *****,******.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #6 Тетяна 16.11.2012 20:51
Чому ті, хто програли вибори так невгамовно ллють бруд на партію-переможця. Чому не поважають вибір тих, зто голосував за партію регіонів. Хтось хотів голосувати за "батьківщину", хтось за свободу і т. д. чому не навчитись поважати вибір іншого. Невже, якщо ви голосували за свободу, наприклад, а перемогла ПР - то це фальсифікація чи підкуп. Ллєте бруд не на партію, а на людину, яка мала право голосу. Один одного не поважаємо, а хочемо щоб нас поважали інші. Ніхто не винен в тому, що тим хто того ж Олійника обзиває не вистачило розуму бути на його місці.Заздрість та ненависть - погані порадники.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 блазень 16.11.2012 16:23
Зато Томенко як співа- заслухатись можна, да Катя? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #4 Катя 16.11.2012 15:51
Заткнувся б....А то вирве від цього прихвостня Олійника.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Ужасть 16.11.2012 14:07
Больше всех потратилась Партия регионов — 218 миллионов гривен, на втором месте ВО «Батькивщина» — 107 миллионов, на третьем — партия УДАР — 33,7 миллионов.
Регионалы большую часть средств (157 миллионов из 218) потратили на рекламу в СМИ, 33 миллиона гривен — на наружную рекламу, 23 миллиона гривен — на агитматериалы.
«Батькивщина» большую часть избирательного бюджета (94 миллиона из 107) потратила на СМИ, на наружную рекламу — 9,5, на изготовление и распространение агитпродукции — 3,2.
Также, согласно отчетам, КПУ потратила на избирательную кампанию 72 миллиона гривен, «Наша Украина» — 63, партия «Украина — Вперед» Натальи Королевской — 60,6.
Напомним, партии, которые принимали участие в парламентских выборах, передали в ЦИК отчеты об использовании избирательных фондов. Такую информацию согласно закону партии должны подать после завершения избирательной кампании.
Так, ВО «Свобода» на избирательную кампанию привлекла 23,2 миллиона гривен и потратила все.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Береза 16.11.2012 12:46
Цитую кактус:
олійник рідкісне Г******** з великої букви

Цитую кактус:
олійник рідкісне Г******** з великої букви

:lol: :lol: Правильно написано і саме головне влучно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 кактус 16.11.2012 12:32
олійник рідкісне Г******** з великої букви
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100