З1 жовтня виповнилося рівно 140 років від дня народження відомого громадського, земського, культурно-освітнього діяча, поета і бандуриста Михайла Злобинця (Домонтовича), пише “Козацький край”.

Про ювілей видатного діяча української культури нагадав журналіст “Урядового кур’єра” Віктор Козоріз, який розповів про підготовку до друку черкаськими і харківськими науковцями унікальної книги, присвяченої Злобинцю-Домонтовичу – з включенням до неї репринтного видання самовчителя гри на кобзі та бандурі.

396974885_24414075934872566_307215554511657171_n

Віктор Козоріз наголошує: життя і творчість митця були тісно пов’язані із Золотоніщиною – недаремно він і псевдонім “Домонтович” обрав – в честь одного з населених пунктів тодішнього Золотоніського повіту.

“Тут він народився і виріс, сюди повернувся після закінчення Київського університету і тривалий час викладав в Золотоніській хлоп’ячій гімназії, – пише Віктор Козоріз. – Одночасно Михайло Олександрович проводив серед місцевого населення велику просвітницьку і громадську роботу, як гласний Золотоніського повітового земства, засновник і керівник місцевої “Громади”, а потім – “Просвіти” та інших громадських організацій.

Як на мене, це була непересічна постать не лише в масштабах Золотоніщини, а й усієї України. Такої ж думки дотримуються дослідники життєвого і творчого шляху М.О. Злобинця Оксана Медалієва та Ларписа Синявська, які видали про нього книжку “Бандури пісня недоспівана…” і сприяли відкриттю меморіальної дошки на будинку колишньої хлоп’ячої гімназії в місті Золотоноша.

Великий внесок у дослідження життя і творчості Михайла Злобинця зробив відомий бандурист Віктор Мішалов (Австралія) . Мені довелося досліджувати діяльність Михайла Олександровича як гласного Золотоніського повітового земства та комісара освітніх справ Золотоніського повіту часів УНР. Це дійсно була яскрава і непересічна особистість. І дуже добре, що ім’я Михайла Злобинця (Домонтовича), репресованого у 30-х роках, нарешті повертається на рідну землю.

Як відомо, в місті Золотоноша є вулиця, яка носить ім’я Домонтовича. Це був творчий псевдонім, під яким Михайло Злобинець часто друкував свої статті та вірші. Було б добре уточнити цю назву, бо не всі золотонісці знають, що Домонтович і Злобинець – одна й та ж особа”.

Обкладинка книги, що готується до друку

Обкладинка книги, що готується до друку


Нині харківський видавець Олександр Савчук готує до друку книгу “Просвітник та бандурист Михайло Злобинець”, до якої увійде і репринтне видання його “Самонавчителя гри на кобзі або бандурі” (виданого друком в Одесі у 1913 році), з нотами і текстами пісень. Книга вийде за підтримки Золотоніської міської ради, а її презентація відбудеться орієнтовно 21 листопада, на День Свободи і Гідності.

До реалізації проєкту долучилися бібліотекарі, історики та краєзнавці з Черкас та Харкова, зокрема  Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка, Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Григорій Голиш, Валентин Лазуренко, Віта Ямборська, Ірина Тернова та Центр українських студій і краєзнавства ім. П.Т. Тронька Харківського національного університету ім. В.Н.Каразина .

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100