реклама

реклама Делікат

реклама

У Черкаській обласній бібліотеці ім. Тараса Шевченка відбулася презентація історико-пригодницької книги для юнацтва «Скарби Скилура» Олександра Прилуцького.

Вона єдина в Черкаській області, яка пройшла за програмою Українського інституту книги. Проект має назву «Книги, як зброя» – повідомили у видавництві ІнтролігаТОР. «Скарби Скилура» надійдуть до всіх обласних бібліотек України.

IMG_20231108_212824

До присутніх звернувся автор книги Олександр Прилуцький. Він розповів, що тема твору пов'язана саме з українською історією. Книга належить до історико-пригодницького жанру. Так, є можливість запам'ятати те, що було, і дослідити, що може статися.

Перша частина «Скарбів Скилура» має назву «Таємниця старого фільварка». Вона пов'язана з батьківщиною автора, селом Івахни над Гірським Тікичем.

– Хлопчик Данило приїжджає до дідуся. Випадково, під час прогулянки в парку, діти знайшли зошит. Через цей зошит вони дізнаються про те, що неподалік закопаний скарб. Ще одна цікава деталь: у зошиті виписана історія роду українських шляхтичів, який походить аж із далекого кінця 16 століття. Історія роду розкриває події в Україні тих часів. Якою була Козацька Січ? Які були порядки на Січі? Як був покараний Сиверин Наливайко? Хто такий Іван Підкова?, – розповів, про що книга Олександр Прилуцький.

IMG_20231108_212646(1)

Друга частина торкається доби скіфів. За словами автора, така далека історія дуже цікава, але ми про неї дуже мало знаємо.

– Я вважаю, що після прочитання книги, і діти і дорослі пізнають історію нашої України. На жаль, багато всього замовчувалося, історію переписували так, як було вигідно нашому ворогу, – підсумував автор.

Літературознавець Василь Пахаренко розповів про те, які українські книги надихали його в дитинстві:

– Читав «Кобзар» Тараса Шевченка. Також брав у нашій сільській бібліотеці «Михайлик – Джура козацький» Марії Пригари, «Грає синє море» Станіслава Тельнюка: у школі їх не вивчали. Ці книги зробили мене тим, ким я є значною мірою. Усупереч шкільній, інститутській освіті, усупереч тій державі, у якій ми жили.

IMG_20231108_212610

Олександр Прилуцький повідомив, що привернув увагу видавництва до оголошення Українського інституту книги журналіст, колишній політв'язень Роман Сущенко.

За словами Романа Сущенка, на першому етапі, щоб набрати необхідну кількість голосів, потрібна була громадська підтримка. На спеціально-створеному майданчику прихильники української книги голосували, і цей проект привернув увагу експертної ради. Через два етапи стало відомо про друк «Скарбів Скилура».

Під час заходу примірники передали бібліотекам Черкащини. Організатори презентації провели розіграш трьох книг серед гостей.

IMG_20231108_212837

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 Читайлик 09.11.2023 12:38
Наполегливий автор, уміє прилаштовувати свої твори і шукати дорогу до читача.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 На псевдо Скилур 09.11.2023 11:24
Так таки так. За 8 років скарбів накопичилось стільки, що нову скарбничку будую.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100