реклама

реклама

Ніякого побиття не було, був лише самозахист парафіян. Так пояснив конфлікт, що стався 20 листопада на території Монастиря Різдва Пресвятої Богородиці колишньої УПЦ МП митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

403888036_835920081873857_2602430165661836810_n

Свою позицію представники Православної церкви України озвучили під час пресконференції, пише Суспільне.

За словами митрополита, фактично перехід парафії з УПЦ МП до ПЦУ відбувся 16 листопада.

"Проте в це день була зібрана, так би мовити, силова група з боку московського патріархату, яка перешкоджала цьому переходу і фактично окупувала храм і його територію. Ця силова група фігурує при подібних переходах різних парафій — і в Черкасах, і за їх межами. Одні й ті ж люди приїжджають і намагаються не дати громадам переходити до ПЦУ. Вони вступили в бійку, побили парафіян і не дали їм змоги діяти на території храму. Водночас у деяких ЗМІ почали з'являтися неправдиві повідомлення про те, що ПЦУ нібито захопила монастир московського патріархату".

Також Владика пояснив, що відбулося через кілька днів:

20 листопада парафіяни знову прийшли на територію храму, однак уже врахували, що там буде силова група, яка знову перешкоджатиме здійснити перехід і користуватися парафіяльним майном. Усі закиди стосовно того, що було якесь побиття з боку ПЦУ не відповідає дійсності. фактично відбувся самозахист парафіян, які захищали себе від кидання в бійку з боку цих людей".

Крім того, митрополит розповів, коли була зареєстрована парафія і на підставі яких документів вона діяла:

"Згідно з документами, які в нас у доступі, ця громада була зареєстрована як парафія у 1944 році, ще під час Другої світової війни. Також є документ від 1989 року, в якому цій парафії як парафії "русской православной церкви" дається дозвіл провести реконструкцію. З історії самої громади відомо, що у 1991 році була спроба парафіян перейти до київського патріархату, але тодішнє керівництво цієї парафії не погодилося з цим і не пішло назустріч парафіянам. Наступний статут був зареєстрований уже не як російської церкви, а вже як церкви УПЦ МП Владикою Софронієм у 1991 році. Ніякого монастиря за цією адресою не існує. Але ми знаємо, що свого часу було рішення Священного синоду УПЦ московського патріархату про реєстрацію чоловічого монастиря на території цього храму. Як відомо, цей монастир не діяв, його не існувало. Фактично перехід звершила парафія — релігійна громада".

За словами Владики, парафія прийняла рішення про перехід до ПЦУ ще у серпні 2023 року. Утім фактично цей перехід став можливим лише зараз розповів, керівник юридичного відділу Черкаської єпархії ПЦУ Мирослав Тараненко:

"У серпні 2023 року відбулися загальні збори парафії, під час яких дійсно було прийнято рішення перейти до ПЦУ. Однак відповідно до адміністративної справи у 2019 році було накладено забезпечення позову на вчинення будь-яких реєстраційних дій, зокрема, і на цю парафію. І це забезпечення зняли лише за наслідками постанови шостого апеляційного адмінсуду 2 листопада. Це справа щодо церковно-канонічної приналежності УПЦ до російської православної церкви.Суд відмовив у задоволенні апеляції і залишив без змін рішення суду попередньої інстанції. Після цієї постанови з'явилася можливість юридично перереєструвати парафію".

Отець Йосиф – настоятель парафії Різдва Пресвятої Богородиці. Після переходу до ПЦУ до нього звернулася громада, щоб він продовжив бути кліриком і служив у храмі.

"Ніяких силових діянь при цьому не було скоєно. Парафіяльні збори відбувалися без моєї участі. Але коли парафіяни зареєстрували свою церкву і побажали перейти до ПЦУ, вони звернулися до мене, щоб я був їхнім священником. Ніхто інший не захотів, а покидати людей просто так не годиться, тому я дав згоду".

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 ВійнапротиПЦУ 24.11.2023 22:01
Упц-мп немає Є рпц. Немає козаків проти московських гнид.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100