реклама

реклама

Нині – чергова річниця гучного скандалу з черговою спробою «русского міра» поцупити українське. У грудні 2017 року компанія Kinorob додала український фільм «Сторожова застава» для легального перегляду на Amazon Video, але фільм було викладено не з оригінальною українською доріжкою та англійськими субтитрами, а з російським дубляжем та англійськими субтитрами, пише Козацький край

Користувачі Amazon Video відразу поскаржилися на це у своїх коментарях до фільму і врешті компанія виправила це та оновила реліз, замінивши російський дубляж на оригінал українською з англійськими субтитрами перед самим Новим роком - 31 грудня 2017 року.

407407683_122104817606130539_1229607405864691995_n

Секрет спроби «русскоязичія» простий: український молодіжний фентезі-фільм «Сторожова застава» не лише встановив рекорд касових зборів вітчизняного кіно, а й мав великий успіх за кордоном – як у цивілізованих країнах Європи, так і у молодіжної аудиторії Білорусі та росії.

Пригоди українського юнака, який з нашого часу потрапляє в часи Київської Русі, було відзнято за мотивами книги уродженця Черкащини Володимира Рутківського. Цікаво, що літописне місто Римів, куди переноситься його персонаж, на переконання більшості істориків знаходився саме на місці Великої Бурімки (сучасний Золотоніський район Черкащини), де народився Рутківський – у 1977 році археологи розкопали тут давньоруське городище…

Фільм дав старт багатьом молодим акторам, які стали впізнаваними. Зокрема, відомий на всю Україну та за її межами казкар з Умані Сашко Лірник відзначив гру актора другого плану – друга головного героя фільму Вовки. Коли Лірник назвав його чудовим актором, «органічним і цільним» – казкар не знав, що говорить про земляка з Черкащини, 17-річного актора-початківця з Канева Владислава Порожнього…

Актор Олег Волощенко, який зіграв Іллю Муромця, був розчулений, коли на презентації в столиці до нього підійшов сучасний морський піхотинець, Герой України за бої на Донбасі, потиснув руку, процитував фразу з фільму, сказану в момент битви проти ординців: «Ми – на своїй землі!» і подякував акторові за роль. В останні дні 2022 року в бою проти російських окупантів загинув талановитий режисер монтажу Віктор Онисько, який знімав фільми «Черкаси», «Захар Беркут» і ту ж «Сторожову заставу» - фраза «Ми на своїй землі!» була священною і для нього.

Відзнятий за книгою уродженця Золотоніщини, фільм-фентезі напророкував протистояння новітнім ворогам зі сходу…

Актор Владислав Порожній у перші дні повномасштабного вторгнення був у теробороні в рідному Каневі, нині ж знову грає ролі у столичному Театрі на Печерську і знімається в кіно.

Зокрема, у Новому, 2024 році, канівця можна буде бачити у фільмах «Буча» про перші дні повномасштабного вторгнення новітніх варварів зі сходу та у фільмі «Киснева станція», присвяченому лідеру Меджлісу кримських татар Мустафі Джемільову. До речі, цей фільм нинішньої осені вже було презентовано на міжнародному кінфестивалі в Таллінні.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100