реклама

реклама

Цього року свято Водохреща українці відзначатимуть по-новому — 6 січня, у Черкаській області організовано 20 місць для купання. На них чергуватимуть 72 рятувальники та 17 одиниць техніки, повідомляє ГУ ДСНС Черкащини.

416909239_765025872328789_6155632802951478609_n

6 січня на свято Богоявлення, або як ще його називають — Водохреще, у Свято-Троїцькому соборі відбудеться богослужіння та освячення води.

Про це розповів у коментарі Суспільному митрополит Черкаський і Чигиринський владика Іоан.

"У день богоявлення, в суботу 6 січня, богослужіння розпочнеться о сьомій годині ранку. Буде звершена Божественна літургія, після якої буде освячена вода перед дзвіницею Свято-Троїцького собору", — розповів владика Іоан.

Опісля, як пояснив митрополит, близько 9:15, хресною ходою священники і парафіяни підуть до Дніпра у районі Долини Троянд на пляж, де зазвичай відбувається освячення:

"Є попередня домовленість із рятівниками, що вони влаштують два намети, чоловічий і жіночий, і, відповідно, будуть допомагати дотримуватися безпеки. Там буде звершене свячення води. Після цього, відповідно, буде купання для всіх охочих".

Утім, за вимогами воєнного часу, у разі оголошення повітряної тривоги, усі церемонії скасують до відбою:

"Якщо буде тривога в цей час, то, відповідно, ця хресна хода буде скасована. А вода освячена в інший час поза межами повітряної тривоги", — пояснив владика Іоан.

Також, за словами священника, протягом цілого дня біля собору буде безоплатно роздаватися свята освячена вода, Йорданська. У тому числі в Черкасах вода освячуватиметься у всіх церквах, які належать до Православної церкви України, у тому числі у Стрітенській церкві, що у парку Хіміків.

У церкві Різдва пресвятої Богородиці, яка також перейшла до ПЦУ, всі обряди відбуватимуться по старому стилю, тобто 6 січня там відбудеться Різдвяний молебень.

Рятувальники наголошують, тривале перебування у крижаній воді призводить до переохолодження організму. Як наслідок - у людини може статися напад судоми, зупинка дихання, можлива також втрата свідомості.

  • Не занурюйтесь в необладнаних та не перевірених рятувальниками на безпеку дна місцях.
  • Не варто занурюватися в місцях, де немає представників медичної та рятувальної служб.
  • Не вживайте алкоголь до і одразу після занурення.
  • Не дозволяйте пірнання дітей у холодну воду без нагляду батьків чи дорослих.
  • У жодному разі не занурюйтеся у воду різко. Заходьте в ополонку повільно й обережно. Уникайте великого скупчення людей біля купелі. Пам’ятайте, що глядачі не повинні виходити на кригу, а охочим варто дотримуватися черги та обережно підходити до ополонки.
  • Рекомендований час перебування у холодній купелі становить не більше 10 секунд, а пірнати можна не більше трьох разів, - після чого потрібно перевдягнутися у сухий теплий одяг і піти у підготовлене обігріте приміщення або автомобіль, де відразу випити гарячого чаю з медом.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100