Уберегтися від важкого перебігу коронавірусної хвороби та її наслідків можна завдяки вакцинації, яка є безоплатною для всіх черкащан. Пенсіонерам та людям із хронічними захворюваннями радять додатково робити бустерні дози.

Скільки щеплень треба мати, щоб почуватися захищеним та кому робити бустерні дози — Суспільному розповів головний санітарний лікар області Володимир Папач.

За словами медика, первинна вакцинація — це курс із двох базових щеплень та одного бустерного.

837c2156bbdf6d55

"Для дорослих він складається з однієї дози вакцини Janssen або двох доз будь-якої іншої вакцини. Цей курс потрібно отримати усім дорослим, незалежно від віку та стану здоров’я. Дітям 12-17 років треба отримати два щеплення «дорослою» вакциною Comirnaty від Pfizer-Biontech", — пояснив він.

Для дітей 5-11 років існує спеціальна вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech. За можливості всім дітям потрібно отримати дві дози цієї вакцини, додав Володимир Папач.

Бустерне щеплення роблять дітям та дорослим. Дорослим — через п'ять місяців після двох базових щеплень. Дітям від п'яти років — через шість місяців.

"Увесь первинний курс щеплень — це первинна вакцинація та перше бустерне щеплення. Для переважної більшості дорослих, молодших за 60 років, невагітних жінок та дітей без важких хвороб такого курсу достатньо для захисту від тяжкого перебігу COVID-19, зокрема, від хвороби, викликаної варіантом штаму Омікрон або його субваріантами", — зазначив медик.

Черкащанка Надія розповіла: її двом дітям зробили по два щеплення. Надалі поки не планують:

"Зробили по два, як радять лікарі. Наразі робити ще якісь не бачу сенсу, навіщо дітям зайвий раз ті медикаменти".

Кожне наступне бустерне щеплення, за словами Володимира Папача, роблять у період через 6-12 місяців після попереднього (першого чи другого бустерного). Таке щеплення рекомендовані в першу чергу групам ризику:

людям віком 60+;

дорослим із серйозними хронічними хворобами;

дітям від п'яти років із серйозними хронічними хворобами;

вагітним;

медичним працівникам.

Пенсіонерка Тетяна Коваленко збирається зробити бустерне щеплення:

"У мене серце слабке, боюся тих вірусів. Хворіла вже після вакцинації, думаю, що це допомогло, в лікарню не клали, перебіг був не дуже важкий".

Здорові дорослі до 60 років та діти від п'яти років за бажання також можуть отримати такі бустерні щеплення, але лише за умови достатньої кількості вакцин для груп ризику.

"Для додаткових та бустерних доз для дорослих може бути використана будь-яка з доступних вакцин проти COVID-19, для дітей 5-11 років – тільки спеціальна вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech, для дітей 12-17 років – «доросла» вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech", — розповів Володимир Папач.

Зробити щеплення проти COVID-9 можна безоплатно у будь-якому пункті щеплення, які розташовані в центрах первинної медичної допомоги.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100