Сергій Терещук закликає черкаських посадовців активніше звертатись по фінансову допомогу до аграрного міністерства

Сергій Терещук закликає черкаських посадовців активніше звертатись по фінансову допомогу до аграрного міністерства

Програму розвитку галузі молочного скотарства Черкаської області на 2010-2020 роки було прийнято на нещодавній сесії обласної ради. Як зазначалося на сесії, це перший пілотний проект в Україні по тваринництву.

Як повідомив начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Оникієнко, основним завданням програми передбачається до 2020 року усіма категоріями господарств довести виробництво молока на Черкащині до 900 тис тон, що у 1,8 рази більше рівня виробництва минулого року.

– Для цього планується збільшення поголів’я корів у всіх категоріях господарств у півтора рази. За рахунок поліпшення племінної роботи, зміцнення кормової бази підвищиться продуктивність молочного стада в області до 6 тис. кг молока від корови в рік. Програмою передбачені заходи по досягненні поставленої мети, заходи зі збільшення інвестицій тощо. Реалізація наміченої програми дасть можливість в підприємствах області додатково створити більше 3 тисяч робочих місць, – запевнив виступаючий.

Заступник губернатора Василь Корнієнко наголосив, що доведення виробництва молока на Черкащині до 900 тис тон забезпечить 380 кг споживання молока в області на душу населення. Також це дасть змогу реалізовувати за межі області не менше 350 тис тон. Нині ж на Черкащині виробляється 491 тисяч тон молока в рік.

З критикою або доповненнями до озвученої програми виступили депутати Володимир Лук’янець, Віктор Ронко та Віталій Полях.

– Сьогодні потрібно рятувати племінні господарства, яких у нас, по суті, немає. А для молоко-залів потрібно підготовити поголів’я! – повідомив Володимир Лук’янець.

– Нині майже 80% молока в Україні виробляється в приватному секторі. А за приватний сектор мало сказано в програмі, – зазначив Віталій Полях.

Тож профільній комісії обласної ради та Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації дали доручення вивчити та врахувати пропозиції і зауваження.

Під час обговорення програми виступив і народний депутат від Черкащини Сергій Терещук. Він зазначив, що в Україні фахівці констатують великий дефіцит молока, тому проблема є досить актуальною.

– Я попросив слова як заступник голови комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин, щоб внести певну ясність в проблему, що обговорюється, – сказав нардеп. – Хотів зазначити щодо фінансування програми… Закладіть в програму питання, що стосуються обслуговуючих кооперативів, закладіть в проекті будівництво корівників на 20 голів великої рогатої худоби і на тисячу корів. В Держбюджеті на наступний рік закладено на подібні програми 700 млн. грн., тобто це 50-відсоткова компенсація тим, хто збудує молочні комплекси. Ви сидите і сперечаєтеся, де взяти кошти. А в Міністерстві вже розділили 300 млн. грн. як дотації або відшкодування тим, хто збудував молочні комплекси. Я запитав начальника управління… (Очевидно, малося на увазі управління агропромислового розвитку – ред.) Черкащина не отримала жодної гривні! У той же час, ще 50 млн. грн. в Міністерстві буде розприділено до кінця року. Тому, шановні депутати, дійте більш активно! В програмі є місце і тому хто має десяток корів, і хто хоче збудувати комплекс.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 АлисА 08.12.2010 15:02
И чё теперь В*** будет делать? Где ему теперь деньги красть прикажете?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100