реклама

реклама

Щороку 20 лютого в Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні. У Черкасах небайдужі поклали квіти до пам'ятника Борцям за волю України. Загиблих на Майдані в Києві, під час розстрілів у грудні 2013-лютому 2014 року, прийшли згадати їхні товариші, представники влади, студенти та жителі міста

IMG_20240220_100245

– Сьогодні – дата, яку відзначають усі свідомі українці. Це 10 років від дня вторгнення Росії, яка почала його з Криму. Коли свідомість України ще не встигла прокинутися, герої вирішили найперші боротися з несправедливістю, щоб у нас лишався вибір розвитку, буття, прагнення до європейських цінностей. Статистично, понад 100 осіб загинули в той час, а найкривавішим було 20 лютого 2014 року. Пам'ятаємо дні, коли з усіх міст і сіл Черкащини люди їхали на Майдан, – повідомив очільник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Серед полеглих на Майдані – семеро черкащан. Герої Небесної Сотні: Максим Горошишин, Юрій Паращук, Юрій Пасхалін, Андрій Саєнко, Віктор Чернець, Віталій Смоленський і Василь Сергієнко.

Про події десятирічної давнини розповів учасник двох революцій – Помаранчевої у 2004 та Революції Гідності у 2013-2014 роках Віталій Коваль:

– Ще з початку першого штурму, 8-9 грудня, було зрозуміло, що влада, виключно силовим способом, без будь-яких перемовин, хоче «навести лад» на Майдані. З одного боку – розуміння, що маємо стояти, з іншого – ми тоді наївні, в будівельних касках, з дерев'яними, пластиковими щитами… проти помпових рушниць, шумових гранат. Але переважало відчуття єднання. Там не стояли за якихось політичних лідерів чи ідеалів, там просто стояли за те, що ми маємо право стати власниками свого майбутнього. Ми не хочемо туди, куди нас тягне російське ярмо.

Ректор ЧНУ імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко наголосив, що сьогодні треба робити все для національно-патріотичного виховання. Він закликав українців запалити свічку, згадати людей, які загинули за наші майбутні перемоги.

Довідка: Небесна Сотня — прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до Революції гідності у грудні 2013 — лютому 2014 року. Пам'ятний День Героїв Небесної Сотні — 20 лютого.

У Черкасах Євромайдан стояв три місяці — з 22 листопада 2013 до 25 лютого 2014 року. Серед Героїв Небесної Сотні — семеро черкащан: Максим Горошишин (с. Грушківка, Кам’янський район), Юрій Паращук (м. Тальне), Юрій Пасхалін (с. Носачів, Смілянський район), Андрій Саєнко (м. Сміла), Віктор Чернець (с. Подібна Маньківський район), Віталій Смоленський (с. Фурманівка, Уманський район) та Василь Сергієнко (м. Корсунь-Шевченківський).

реклама

Коментарі  

 
+3 #4 Перформанс jr 21.02.2024 12:25
Коваль як завжди в запасі сидів разом з коралом Кириленком, корупціонером і власником земельних ділянок.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Перформанс jr 21.02.2024 11:57
Так лохи ідуть на майдани і на фронт, а ми до Парижу, робити перфоманси, подумав очільник, паркетний генерал.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 &&&&& 21.02.2024 11:10
А Коваль Віталій що був на Майдані Гідності у 2013-2014 рр.? На першому майдані так був, а на другому?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Гарнага 20.02.2024 22:32
Якісь мє"ти Небесній Сотні квіти кладуть...
Абсурдистський цей світ.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100