реклама

реклама

Без назви 24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення РФ на територію України. Внаслідок збройного конфлікту кількість постраждалих цивільних осіб у громаді складає 43 особи. Зокрема, загиблих 23 особи (з них 6 дітей, 12 жінок, 5 чоловіків), зниклих – 1 особа, поранених 19 осіб, інформують в Уманській громаді

Найбільше постраждало внаслідок влучання ракети у багатоповерхівку за адресою Захисників України, 25.

Також надійшло 463 інформаційні повідомлення про пошкодження об’єктів нерухомого майна, 73 заяви на отримання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна. За державною програмою «єВідновлення» виплачено компенсації на проведення ремонтних робіт загальною сумою 1494350 грн

Кількість знищеного нерухомого майна комерційного та комунального призначення становить більше 20 об’єктів.

З початку повномасштабного вторгнення рф на територію України за процесуального керівництва органів прокуратури Черкаської області  слідчими територіальних органів Національної поліції в Черкаській області зареєстровано 1 962 кримінальних провадження за ст. ст. 110, 438 КК України, у тому числі за заявами внутрішньо переміщених осіб. Переважна більшість з яких скерована за підслідністю до органів безпеки.

Безпосередньо Управлінням Служби безпеки України в Черкаській області розслідувалися 19 багатоепізодних кримінальних проваджень за ст. ст. 438, 110 КК України за фактами ракетних обстрілів зс рф цивільних об’єктів на території Черкаської області, у яких здійснюють процесуальне керівництво прокурори Черкаської обласної прокуратури.

У цих провадженнях наразі задокументовано 25 фактів порушення законів та звичаїв війни збройними силами рф, інформують в обласній прокуратурі.

За фактом нанесення 28.04.2023 ракетного удару двома ракетами Х-101 по 9-поверховому житловому будинку в м. Умань Черкаської області 28.11.2023 заочно повідомлено про підозру командувачу дальньої авіації військово-повітряних сил повітряно-космічних сил збройних сил російської федерації генерал-лейтенанту, громадянину рф, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України.

Голова ГО «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк, який працює над впровадженням проєкту «Синергія державного та громадського секторів для посилення захисту прав вільного населення, яке постраждало в наслідок збройного конфлікту в Україні», документує воєнні злочини в Україні та надає правову підтримку жертвам російської агресії зазначає, що попри чітку заборону застосовувати будь-яку силу щодо цивільних осіб та цивільних об’єктів держава росія регулярно порушує норми Женевської Конвенції.

– Статтею 51 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року передбачено, що цивільне населення як таке, а також окремі цивільні особи не повинні бути об’єктом нападів. Заборонено будь-які акти насильства чи загрози насильства, що мають головною метою тероризувати цивільне населення. Ст. 52 Додаткового протоколу так встановлено, що Цивільні  об'єкти  не  повинні  бути  об'єктом  нападу або репресалій.

ст. 8 Римського Статуту введено пряму заборону на умисне спрямування нападів на цивільне населення як таке або на окремих цивільних осіб, що не беруть безпосередньої участі у воєнних діях та напади на незахищені й такі, що не є військовими цілями, міста, села, помешкання або будівлі чи їх обстріл із застосуванням будь-яких засобів. Ракетні атаки на м. Умань є порушенням норм  Міжнародного гуманітарного права та кваліфікується як воєнний злочин, та має бути розслідуваним Міжнародним кримінальним судом у Гаазі, – каже Тарас Щербатюк.

Міська голова Умані Ірина Плетньова каже, що влада опікується постраждалими та тримає безпекові питання на постійному контролі. Так, відповідно до програми соціальної допомоги «Турбота» на 2021-2027 роки та Положення про надання одноразової адресної матеріальної допомоги окремим громадянам за рахунок коштів бюджету Уманської міської територіальної громади постраждалим особам виплачено допомогу в сумі 3857,3 тис грн. Розмір коштів, який витрачений громадою з місцевого бюджету на облаштування місць проживання і побуту постраждалих цивільних складає 1043460,31 грн

Через Умань, місто, яке знаходиться на перетині головних автомагістральних шляхів, проїхало понад 128 тисяч переселенців. Всього в громаді зареєстровано 14,2 тис ВПО. У громаді діють 70 загальноміських Програм, які розраховані як на місцеве населення, так і на ВПО. Матеріальну допомогу відповідно до програми «Турбота» було надано 22 внутрішньо переміщеним особам на загальну суму 144,91 тис грн.

По програмі «Прихисток» у громаді за весь період розміщено 2269 осіб ВПО в господарствах, за що власники житла отримали компенсацію у розмірі 11236659,31 грн.

Мільйони за рахунок субвенцій були направлені на облаштування місць проживання ВПО.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100