реклама
Sucurity Police

реклама

Банки готові фінансувати довгострокові проекти підприємств

Банки готові фінансувати довгострокові проекти підприємств

Черкаські банкіри відзначають пожвавлення кредитування та зростання власних кредитних портфелів. Проте, як і раніше, фінансові установи кредитують лише підприємства, а не звичайних споживачів. А самі підприємства почали брати позики на придбання обладнання і нерухомості, а не на поповнення обігових коштів.

Як повідомив начальник управління Національного банку України в Черкаській області Сергій Забудський, за 10 місяців цього року кредитний портфель банківських установ області збільшився на 837 мільйонів і наразі складає 7,4 мільярди гривень. Натомість частка споживчих кредитів, виданих черкащанам, продовжує падати. Частково це відбувається за рахунок згортання кредитних програм і посуворішання умов кредитування, а частково – за рахунок того, що жителі області намагаються щонайшвидше погасити валютні кредити.

- Зменшення кредитів для фізичних осіб відбулося за рахунок того, що майже 75% з 434 млн. – це погашення кредитів в іноземній валюті. Тобто, люди погашають кредити в іноземній валюті більш інтенсивно, ніж кредити в національній грошовій одиниці, - говорить Сергій Забудський.

Нині кредити у валюті для населення на автомобілі та квартири - під забороною. Отримати зараз валютний кредит громадяни можуть тільки на лікування чи навчання. Але, люди в принципі, і не горять особливим бажанням нині брати кредити, натомість почали більше зберігати коштів у банках – депозити за 10 місяців цього року зросли на 834 мільйони гривень – і на сьогодні складають 4,2 мільярди гривень.

Тим часом банки для підприємств вже почали подовжувати терміни кредитування для підприємств. За словами керуючого відділенням Публічного акціонерного товариства «Промінвестбанк» у м. Черкаси Валерія Ткаченка, у фінустанов з‘явилась можливість фінансувати довготривалі проекти підприємств, видавати кредити на довготривалий термін – на переоснащення, придбання обладнання, терміном до 4 років.

Зокрема, «Промінвестбанк» відкрив ВАТ «Черкаський хлібокомбінат» кредитну лінію на 35 млн. грн. під 17,5% річних до 30 вересня 2013 року. За ці кошти підприємство, відповідно до інвестиційної програми, планує придбати нову лінію із випуску хліба для цеху №3 і нове обладнання для ділянки упаковки продукції, в цеху №2 керівництво заводу планує реконструювати лінію із виробництва булочної продукції. Також підприємство мало намір придбати 9 машин для розвезення власної продукції. «Черкаський хлібокомбінат» входить до корпорації «Формула смаку». Власник більшої частини корпорації підприємець Олександр Табалов особисто виступив одним із поручителів по кредиту.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100