реклама

реклама

Незабаром 135 років від народження талановитого шахіста, міжнародного гросмейстера Боголюбова Юхима Дмитровича (1889-1952). До цієї дати спробуйте погуглити, де саме він народився? Це буде задача «з трьома невідомими». Та завдяки доступності архівів її таки вдалося розв’язати.

435236706_410841341647573_3925391753532981297_n

Сам Боголюбов вказував тільки те, що народився в селі Станіславчик Київської губернії у родині священника. Втім уся заковика в тому, що в тодішній Київській губернії було чотири села Станіславчик:

  • одне — в Таращанському повіті — Станіславчик, або Братчикова Гребля (нині Білоцерківського району Київської області);
  • два — у Черкаському повіті — Станіславчик (нині Звенигородського району) та Станіславчик, або Комарівка (нині Черкаського району, обидва — Черкаської області);
  • іще одне — в Уманському повіті — Станіславчик, або Текіївка (нині Уманського району Черкаської області).

Частина дослідників дійшла висновку, ніби Боголюбов народився в селі Станіславчик Таращанського повіту, яке донедавна територіально належало до Ставищенського району, а нині — Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області. З таким місцем народження опублікована стаття про шахіста Боголюбова в академічній друкованій Енциклопедії Сучасної України 2004 року (в електронній уже виправлено). А в селищі Ставище навіть відбулося три шахових турніри пам’яті Юхима Боголюбова (2019-2021 рр.).

А може, Боголюбов і сам достеменно не знав, у якому Станіславчику народився? Адже у віці трьох років він із батьками виїхав з рідного села, а коли помер батько, Юхимові було 18 років і він поступив до Київського політехнічного інституту. Імовірно, що юнак міг і не цікавитись деталями свого народження. До того ж, доля його матері невідома.

Лише 2023 року Альона Павленко, захоплюючись генеалогією, зайнялася пошуками метричного запису про народження Юхима Боголюбова. Несподіванкою стало те, що жодних згадок про прізвище священника Боголюбова у селі Станіславчик Таращанського повіту не виявлено. Натомість записи знайшлися в метричній книзі Свято-Покровської церкви села Станіславчик Черкаського повіту за 1889 рік. У них зазначено, що в родині вчителя церковно-парафіяльної школи с. Станіславчик, студента Київської духовної семінарії Димитрія Іванова Боголюбова та його дружини Ольги Маркової 1 квітня народився син Євфимій.

За цим записом і вдалося визначити, де саме народився Юхим Боголюбов, адже Свято-Покровська церква була тільки в одному з двох Станіславчиків Черкаського повіту.

Отже, Юхим Дмитрович Боголюбов народився 01(13) квітня 1889 року в селі Станіславчик Черкаського повіту Київської губернії, що за сучасним адміністративно-територіальним поділом належить до Матусівської сільської ради Звенигородського району Черкаської області.

Боголюбов був одним із найталановитіших шахістів першої половини 20 століття, виступав на турнірах з 1909 року. В юності його часто називали «наш Боголюбченко», натякаючи на українське походження. Втім з’ясувати, чи змінював він прізвище, чи ні, не вдалося. Був дворазовим чемпіоном СРСР (1924-1925), чотириразовим чемпіоном Німеччини (1925, 1931, 1933, 1949). Покинув Радянський Союз 1926 року, мотивуючи свій вчинок тим, що в такій бідній країні він не зможе утримувати свою сім’ю. Мешкав у Триберґу, Німеччина, рідному місті своєї дружини. Вступив до Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини, щоб його доньку допустили складати іспити в університет. Нагороджений титулом Міжнародного гросмейстера (1951). Помер 18 червня 1952 року. В СРСР про Боголюбова воліли не згадувати.

Серед шахістів відомий дотепним висловом: «Коли я граю білими, то виграю тому, що граю білими. Коли я граю чорними, то виграю тому, що я — Боголюбов».

PS: Ілюстративні матеріали (зокрема скани метричних записів) — у дописі: https://www.facebook.com/stastables/posts/705845334882319, а також на вебсайті: http://stav.pp.ua/forum/7-196-1

Сергій Плахотнюк

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100