реклама

реклама

Зменшення на два роки призовного віку — з 27 до 25 років, та скасування терміну "обмежено придатний". 10563944999916576941

Нововведення, що стосуються мобілізації та прав військовослужбовців в Україні підписав президент України 2 та 3 квітня. Коли почнуть діяти зміни, розповіла Суспільному речниця черкаського центру комплектування Аліна Кривошея.

21-річний Вячеслав Солодуха у лавах ЗСУ за контрактом з 18 років. Із початку повномасштабної війни, у складі 81 бригади у зенітно-артилерійській батареї, збивали різні повітряні цілі: дрони, "ланцети", гелікоптери К-52, літаки Су-30. 20 лютого 2023 року по їхній позиції вдарив російський дрон. Вячеслав отримав травми та відтоді бойові завдання не виконує:

"З АК-73 я збив дрону крило і він почав падати. За три метри від мене та нашої зенітно-ракетної установки він упав та здетонував. Його моторна частина і підшипник залетів мені в коліно".

Військовий родом із Луганщини. Вручення повістки не чекав, бо хотів відвойовувати рідні землі. На його думку, зменшувати призовний вік потрібно, адже молодим воювати легше.

"Ти більш витривалий і маєш більше здоров’я та енергії. Вважаю, що треба захищати свою державу, своїх батьків, сім’ю і стояти за самого себе, як чоловік", — поділився Вячеслав.

Іншої думки черкащанин Арсен Шишкін — зменшення призовного віку не підтримує:

"У нас дуже багато чоловіків, які можуть воювати і хочуть воювати, але через багато причин їх не відпускають. Наприклад, у нас великий штаб поліцейських, які також могли б воювати"

За його словами, через декілька років його також мобілізують.

"Напевне піду, а куди діватися. У мене не буде вибору, як і в більшості. Потрібно боротися, потрібно знаходити інші методи боротьби. І починати треба з внутрішньої боротьби", — зазначив черкащанин.

Із 4 квітня військовозобов’язаними стали чоловіки віком від 25 до 60 років, розповіла речниця черкаського центру комплектування Аліна Кривошея:

"Громадяни України віком від 25 до 27 років раніше були в статусі призовників і якби не було війни, вони могли призиватися на строкову військову службу. А зараз їх вважають військовозобов’язаними, тобто можуть мобілізувати до Збройних Сил України".

Черкаська речниця ТЦК пояснила зміни до законопроєкту щодо мобілізації. Суспільне Черкаси/Дарія Шевченко


Тепер, за словами Аліни Кривошеї, українці від 25-річного віку мають з’явитися до територіальних центрів комплектування і перевірити свої облікові дані, сімейний стан. Також, якщо необхідно, пройти військово-лікарську комісію для встановлення ступеня придатності до проходження військової служби. Раніше ці зміни були запроваджені за ініціативи головнокомандувача Збройних Сил України.

Також скасували статус "обмежено придатний", додала речниця. Зміни набудуть чинності 4 травня:

"Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт «Про зміни до закону України про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських». Закон почне діяти через місяць з дати публікування, тому всі ці зміни будуть з 4 травня 2024 року. Громадяни, які мають статус «обмежено придатний» за станом здоров’я мають пройти військово-лікарську комісію протягом наступних девʼяти місяців".

З її слів, вони або повністю стають непридатними до військової служби, або придатними.

"Був перелік певних хвороб за якими визначали чи людина придатна до військової служби, чи ні, або обмежено придатна. Що стосується військовослужбовців, хто отримає статус непридатний до військової служби, то вони звільняються зі служби. А хто отримає статус придатний, то продовжують службу в Збройних силах України", — зазначила Аліна Кривошея.

реклама

Коментарі  

 
+5 #2 Стася 11.04.2024 01:12
Цитую Олексій:
Це про військових чи резервістів "про обмежено придатних"?

Не переймайтеся, пройдете комісію, там вам скажуть що ви здорові і повністю придатні, бо треба батьківщину боронити, не підуть же вони самі замість вас це робити.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Олексій 09.04.2024 20:32
Це про військових чи резервістів "про обмежено придатних"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100