реклама

реклама

У межах проекту «Як починалась війна», з освітянами Черкас зустрівся Герой України, ветеран російсько-української війни Володимир Жемчугов.

– Проект був створений та організований за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України у 2019 році. Ми проводимо зустрічі Героя України зі студентами, учнями, курсантами, ліцеїстами різних областей країни. У 2016 році Володимир Павлович відновив своє здоров'я після звільнення з полону. Він сказав, що треба продовжувати боротися з ворогами, але фізично вже не може цього зробити, тому боротиметься інформаційно, – розповіла про передумови створення освітнього проекту координаторка проекту Олена Жемчугова

IMG_20240409_121809

Олена Жемчугова зазначила, що зустріч із ветераном вже провели для учнів черкаських шкіл №27, 28. Мета таких заходів – від першої особи донести до молоді інформацію про події, які відбувалися у 2014-2015 роках на Донеччині, півострові Крим.

– У 2018 році я пішов працювати у Міністерство культури та інформаційної політики. Фідбек від молоді, який ми отримали під час поїздок по Україні – це як крик душі. Дуже багато дітей зверталися до мене навзрид: «Що ви зробили росіянам, що вони нас убивають, знищують міста? Вони ж казали, що ми – братерські народи!». Спочатку вмикаємо дітям 16-хвилинний ролик, де показано, як відбувалося захоплення територій на Луганщині, Донеччині, у Сімферополі. Потім виступаю я, і завжди починаю з історії України. У 2014 році ми не програли війну, ми програли двобій: бій у Криму, Донбасі. Росія використала зброю, до якої ми не були готові. Перша зброя – історія, друга зброя – гроші, – наголосив Герой України Володимир Жемчугов.

Володимир Жемчугов пригадав, як одного разу молодь запитала в нього:

«А що ми можемо зробити для перемоги?».

Ветеран закликав їх вчитися, бо країні потрібні фахівці, робити окопні свічки для захисників, плести сітки, збирати допомогу. За словами Володимира Жемчугова, найперше його прохання до дітей – не розмовляти російською мовою в суспільстві, школі, не слухати російську музику, не дивитися російське телебачення, адже російські танки йдуть саме туди, де звучить російська мова.

Черкаси – четвертий обласний центр у 2024 році, де презентували проект «Як починалась війна».

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100