реклама

реклама

Після того, як надзвичайна протиепідемічна комісія 6 грудня оголосила епідемію грипу в Черкасах, в місті було призупинено навчальний процес в ЗОШ № 29 та в окремих класах ЗОШ №№ 15, 31 і 32. Діти в цих навчальних закладах не відвідуватимуть заняття з 6 по 10 грудня. Попередньо також тимчасово призупинявся навчальний процес у 2-х класах загальноосвітньої школи № 10. Відповідні постанови видав головний державний санітарний лікар Черкас Василь Загородній.

За його словами, оголошується карантин у тих школах або ж класах, в яких через грип заняття пропускають більше 30% учнів.

– Однак на сьогодні в багатьох школах ще немає такої масової захворюваності. Тому навчальний процес припиняємо лише там, де це дійсно необхідно. Щодня наші лікарі стежать за ситуацією в школах і якщо ми побачимо, що грип розповсюдився на всі навчальні заклади, то будемо вживати заходи про оголошення карантину в усіх школах міста, – зазначив Василь Загородній.

Нагадаємо, станом на 6 грудня в Черкасах зареєстровано приблизно 3 тисячі випадків захворювань на ГРВІ та грип, інтенсивний показник на 100 тис. населення склав – 964,2, що на 9,3 % перевищує значення епідемічного порогу. Серед захворівших 70% – це діти та підлітки. Лише за два дві (6 і 7 грудня) у Черкасах захворіло 1600 людей. Летальні випадки на сьогодні не зафіксовані.

Щеплено проти грипу всього 2628 осіб, із них 1358 – медичних працівників за кошти місцевого бюджету.

У зв’язку з епідемією, надзвичайна протиепідемічна комісія Черкас вирішила:

– ввести обов’язковий для персоналу “масочний” режим в лікувально-профілактичних, дитячих дошкільних закладах, в місцях масового скупчення людей (магазини, ринки, громадський транспорт, вокзали, банки, офіси тощо);

– заборонити проведення всіх культурно-масових та спортивних заходів, а також роботу кінотеатрів, театрів, музеїв, художніх виставок, які належать до комунальних форм власності. Підприємствам, установам, організаціям  інших форм власності рекомендувати відмінити проведення культурно-масових та спортивних заходів;

– забезпечити проведення санітарно-гігієнічних заходів в дитячих навчальних закладах (поточна дезинфекція приміщень, посуду, іграшок, провітрювання приміщень, продовження часу перебування дітей на свіжому повітрі), належний температурний режим;

– заборонити проведення культурно-масових заходів в дитячих колективах (дитячі ранки, спортивні змагання тощо);

– на підприємствах, установах та організаціях міста, незалежно від форм власності, забезпечити безперебійну ефективну роботу вентиляційних систем, проведення до трьох разів за зміну вологого прибирання із застосуванням дезинфікуючих засобів та провітрювання приміщень, де перебувають люди.

Санепідеміологи прогнозують, що цього року ситуація з захворюваністю на ГРВІ та грип, як у Черкасах, так і по всій Україні, наростатиме поступово, не так інтенсивно, як торік. Лікарі пояснюють це тим, що під час торішньої епідемії перехворіла значна кількість людей, а дехто хворів навіть навесні. Тому зараз у багатьох ще є залишковий імунітет, який тримається протягом року. Крім того, вже майже 3 тис. осіб у Черкасах пройшли щеплення, що теж зменшує ризик захворюваності.

Довідка: Департамент екології та безпеки населення Черкаського міськвиконкому у зв’язку з епідемією грипу пропонує жителям міста ряд рекомендацій, що покликані зменшити кількість захворювань.

1. На початку епідемічного підйому грипу рекомендується застосовувати мефенаминову кислоту, ремантадин, оксолінову мазь, дібазол. Слід згадати і про народну медицину, яка пропонує з метою попередження захворювань щоденно вживати цибулю, часник, овочі та фрукти, що багаті на вітаміни. А перед виходом на вулицю необхідно змащувати носові ходи кремом чи будь-яким жиром. Жарова плівка попереджає проникнення вірусів в організм. Цю процедуру необхідно повторювати декілька разів на день.

2. На першій стадії, що проявляється у більшості випадків сильною нежиттю, часто достатньо попарити ноги, щоб зупинити розвиток хвороби. Зразу ж після цього необхідно швидко облити ноги холодною водою і лягти в ліжко. В цьому випадку добре також використовувати ромашку: жменю сухої сировини залити ¼ л. кип’ятку і дати настоятися, потім долити до 1 літра, дихаючи паром. Для інгаляції при кашлі чудово допомагає евкаліптовий лист і м’ята перцева. На 1 літр гарячої води достатньо трьох – чотирьох крапель настою.

3. Кращому кровообігу в слизовій оболонці носа сприяють гарячи ванни для рук, починаючи від 35*С і поступово доводити до 42*С протягом 10 хвилин.

4. Доцільно використовувати трав’яні чаї як для профілактики захворювань, так і для їх лікування.

5. Слід пам’ятати, що грип загрозливий своїми ускладненнями, тому не слід займатися самолікуванням. Необхідно викликати лікаря і виконувати його призначення. У нього ж ви можете отримати пораду про використання рецептів народної медицини.

Прес-служба МВК

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100