реклама

реклама

У 2024 році на комплекс із озеленення та догляду за рослинами у Черкасах нібито виділили понад 30 мільйонів гривень. Таку цифру наводить черкащанка Ірина Ткаченко, посилаючись на оголошені в "Прозоро" тендери. Проте у міськраді це категорично заперечують, пише Про все

Загальна сума, яка була передбачена на озеленення, складала 30,4 мільйони гривень. Наприклад, висадка кожного нового дерева обійдеться місту у 1,5 тисячі гривень. Ірина Ткаченко вважає, що і загальна сума і за одну окрему процедуру є завищеними.

434931070_279882265178365_6280000390704470870_n

Водночас у коментарі під дописом мер Черкас Анатолій Бондаренко написав, що насправді на озеленення виділили не 30 мільйонів, а всього лише 3 мільйони.

Начальник відділу екології ЧМР Володимир Гусаченко запевняє, що всі передбачені раніше гроші в них забрали.

"Це брехня про 30 мільйонів, - запевняє у коментарі журналістам Про все посадовець. - На озеленення виділили близько 1,5 мільйони: це виключно на висадку, наприклад, квітів, аби клумби не були пустими у центральних районах міста. Загалом, озеленення буде цього року мінімізовано, бо зняті всі кошти. Можливо, на початку року й була сума така, але це була очікувана сума ще до прийняття бюджету".

Володимир Гусаченко бідкається, що через недофінансування у місті майже не коситимуть газони, а дерева зрізатимуть лише коли будуть скарги.

"До прикладу, цього року майже не будуть косити газони, бо немає коштів, - пояснює керівник. - Спочатку на цю потребу виділили трохи більше 4 мільйонів гривень, а по факту дали менше 1 мільйона. Обрізка дерев відбуватиметься виключно тих, які перебувають в аварійному стані. А щодня від жителів міста приблизно 3-8 скарг надходить щодо цієї проблеми. Тому ми будемо витрачати кошти на підтримання того, що вже є. Буде залишок, можливо, щось висадимо".

Зі шкідниками теж не має коштів боротися, розводить руками посадовець.

"Раніше ми на 200-300 тисяч гривень робили уколи каштанам і завдяки цьому вони квітли аж до повного опадання листя, - говорить Гусаченко. - Цього року на цей захід 0 грошей. На боротьбу з амброзією необхідно близько 3 мільйонів гривень, а є щось лише до 1 мільйона. Тобто, цього вистачить лише на "швидку допомогу".

Вартість пересаджування 1 дерева й справді коштує 1,5 тисячі гривень. Але, запевняє керівник відділу екології, це ще низька вартість.

"Коли, наприклад, планується будівництво зупинки або розширюємо вулицю, як на Гагаріна - потрібно зберегти дерева, - каже Володимир Гусаченко. - А щоб це зробити, їх треба пересадити спеціальною технікою. І оці 1500 тисячі витрачаються не лише на це, а й на догляд впродовж року. Той, хто виграв тендер, дає гарантію, що дерево приживеться. Якщо ж воно "пропаде", він має замінити його на таке ж. Взагалі, у "приватників" це коштує не 1500 тисячі, а 3-4 тисячі".

Посадовець пояснює, закон вимагає, аби замість зрізаних дерев, навіть аварійних, відповідальні служби висаджувати нові. Грошей на це в міськради немає, тому на місцях спиляних рослин поки залишатимуться лише пеньки.

реклама

Коментарі  

 
+6 #2 До чого ж 12.04.2024 05:44
люди не тямущі,вже навіть сам мер розтовчує-3 млн.на озеленення ,а 27 в карман.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Кінолог 12.04.2024 03:32
Черкаська міська рада - кубло брехунів. Нагадує собаку, яка бігає за своїм хвостом :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100