реклама

реклама

У художньому музеї міста Черкаси презентували відразу два проекти, пов'язані з Маріуполем: фотовиставку «Мій Маріуполь. Щасливі миті крізь об’єктив» та фіджитал-мапу «Mariupol.Me».

IMG_20240411_161910

Захід організований за підтримки центру «ЯМаріуполь» у Черкасах. Керівник центру Володимир Петров підкреслив, що цього разу під одним дахом об’єдналися класичний і сучасний діджитальний проекти.

– Дякую авторам фоторобіт, які дали змогу українцям подивитися на Маріуполь у його найкращі часи, – сказав Володимир Петров.

IMG_20240411_162536

Усі охочі можуть безкоштовно оглянути експозицію, яка складається з 30 світлин, зроблених до 24 лютого 2022 року фотографами Маріуполя. А також перейти за QR-кодами на мапі Маріуполя, де кожне посилання – сайт, відео, фотоархів, книга або інша цифрова ініціатива, присвячена маріупольському спадку.

Фотографка, маріупольчанка Ольга Золотухіна-Шамлі поділилася, що, як тільки приїхала до Черкас, вона відразу захотіла показати тут своє місто.

– Війна зруйнувала все, що ми плідно будували протягом усього життя. Тепер наше місто лишилося у цих світлинах. Ми, автори, хотіли показати якомога більшій кількості людей: краєвиди, будівлі, історію, розвиток, українську позицію Маріуполя. Я рада бачити в залі багато маріупольців, черкащан, які прийшли ознайомитися з нашим містом. Бачу, що суспільству не байдуже. Ми хочемо, щоб Маріуполь пам'ятали не тільки як трагедію, а як квітуче, розвинене, сучасне, красиве місто, – наголосила Ольга Золотухіна-Шамлі.

Дизайнер, маріуполець Дмитро Бєлопольський розповів, як працює фіджитал-мапа «Mariupol.Me».

– Я народився, навчався в Маріуполі, потім переїхав до Києва. Проте мій зв'язок з Маріуполем зберігається. Ми створили фіджитал-проект. Це означає, що він поєднує у собі фізичний та цифровий світи. На мапі Маріуполя висять QR-коди, які ведуть до діджиталізованої культурної спадщини. Проект також існує у вигляді сайту, на якому представлено значно більше посилань. У фізичному варіанті їх 15, у віртуальному 50, – сказав Дмитро Бєлопольський.

Наразі мапа «Mariupol.Me» доповнюється.

Якщо вам відомі ініціативи, яких немає на сайті, розкажіть про них команді https://www.mariupol.me.

Виставка триватиме з 11 квітня до 11 травня.

Черкаський художній музей, м.Черкаси, вул. Хрещатик 259

Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100