реклама

реклама

Із приходом весни не лише квітне все навколо, а й активізуються кліщі, які в поточному році вийшли із зимової сплячки набагато раніше, ніж у попередні роки.

Укуси кліщів загрожують черкащанам такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка.

438086390_395702273273356_7846064949639682419_n

Сезон активності кліщів може тривати від березня до жовтня. Саме в цей період звертаються пацієнти з укусами кліщів.

У 2023 році Черкаським обласним ЦКПХ досліджено на природну інфікованість бореліями 406 екземплярів іксодових кліщів з об’єктів довкілля та 143 екземпляри знятих з людей. Позитивні результати отримано у 12,2% випадків.

У поточному році досліджено більше 30-ти екземплярів кліщів знятих з людей, один з яких виявився інфікованим збудником хвороби Лайма.

Найчастіше кліщі проникають на шкіру людини чи тварини під час перебування на природі. Також їх можна занести в приміщення на поверхні одягу або з домашніми тваринами. У подальшому кліщ може присмоктатися до шкіри. У більшості випадків людина не відчуває укусу кліща через виділення ним знеболювальної речовини.

Зараження відбувається при потраплянні збудника з інфікованої слини кліща в кров людини, також при травмуванні кліща, коли заражені тканини кліща контактують з раною на тілі людини.

Ризик зараження значно підвищується при тривалому присмоктуванні кліща (близько 3 діб). Якщо час присмоктування менший (декілька годин), ймовірність зараження знижується.

Після присмоктування кліща, його потрібно якомога швидше видалити для зменшення ризику зараження. Але дуже обережно, щоб не пошкодити і не розчавити кліща. Тому важливо, щоб видалення проводив лікар. Ця процедура безболісна і неінвазивна, проводиться вона за допомогою спеціального інструмента чи нитки.

Якщо запідозрили або помітили укус кліща і в місці укусу чи видалення з’явилось почервоніння, яке не минає за кілька днів, або розширюється – необхідно звернутись до лікаря. Важливо виключити чи підтвердити таке захворювання, як хвороба Лайма. Щоб попередити зараження через кліщів необхідно оглядати тіло і одяг під час перебування на природі та поверненні додому. Не залишайте одяг в якому ви перебували в парку, лісі, на дачі біля ліжка чи в кімнаті де спите.

Що робити, щоб не допустити укусу кліща

  • Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.
  • Кожні дві години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.
  • Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 метрів.
  • Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу на тіло людини.
  • Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це аерозолі, які відлякують кліщів.

Що робити, якщо кліщ присмоктався

  • Якщо вас укусив кліщ, вам необхідно звернутися до лікаря, або акуратно витягнути його самостійно. У будь-якому разі не можна панікувати. Слід пам’ятати, що далеко не кожен з них є резервуаром збудника.
  • Кліщі можуть нападати на людину в будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Особливо небезпечні прохолодні похмурі дні, за такої погоди кліщів стає особливо багато. У суху погоду їх менше, але це не означає, що про правила безпеки можна забути.
  • Кліщ може присмоктатися до тіла людини не тільки безпосередньо під час прогулянки, але й, залишившись на одязі, через деякий час. Крім того, кліщів можна занести в житло людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Тривожні симптоми

Усім, кого вкусив кліщ, рекомендується протягом 30 днів проводити щоденні заміри температури тіла. Необхідно також стежити за самопочуттям і місцевими реакціями. У разі появи будь-яких ознак захворювання (підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу) необхідно звернутися до лікаря!

Звертаємо увагу, що з метою запобігання захворювань та своєчасного лікування хвороби Лайма після укусу кліща його слід видалити у травматологічному пункті (кабінеті) або самостійно та доставити для дослідження на природну інфікованість бореліями в лабораторію особливо небезпечних інфекцій Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Вартість дослідження складає 99,29 грн.

Довідки за телефонами: (0472)360716, 0674700589 та 0964361899.

Пресслужба Черкаського обласного ЦКПХ

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100