реклама

реклама

На Чорнобаївщині жителі скаржаться на погану дорогу від села Веселий Хутір до Великої Бурімки. Після 2022 року ситуація стала критичною.

Дорога на Черкащині. Суспільне Черкаси


Проїхати без пошкоджень автівок люди вже не можуть, розповів Суспільному місцевий житель Валерій Бреус.

Тричі на тиждень возить цією дорогою дружину у Золотоніську лікарню на діаліз житель села Лукашівка Віктор Дідора:

"Діаліз робимо, бо нирки відмовили. І оце по цій дорозі я взагалі не знаю як їздити. Нам на 7:30, ми виїжджаємо о 5:30 і цю ділянку я їду 40 хвилин. По цій дорозі. Ходова не витримує просто тут, амортизатори, стійки, розбиваються сайлентблоки оці, а ціни, ж ви самі знаєте, зараз ціни які".

Без сліз, розповіла місцева жителька Наталія Кирийчук, на дорогу вже не поглянеш. Бо навіть їй із десятирічним водійським стажем проїхати тут надзвичайно складно.

"Десь років десять оце в нас такі ями, з кожним роком вона гіршає. У нас підвіз учнів з Подолу, з Вишнівки, з Новоселиці, тож дітям доводиться о шостій годині ранку встати, щоб приїхати в школу, так само водієві. До нас навіть фури не хочуть приїжджати, щоб забирати наше зерно, через цю дорогу".

Дорога на Черкащині. Суспільне Черкаси


Тому вже підготували колективне звернення до обласної військової адміністрації.

"Тут все написано, наші страждання, де люди зібрали підписи, також є фото доріг. Ми люди, ми молодь, яка залишилися працювати у цьому селі, залишили дітей, яким немає, де навчатись, тому що скорочують школи. Ми хочемо залишитися в Україні, будь ласка, почуйте нас і допоможіть нам, щоб ми не думали від’їжджати з цієї країни".

Декілька років тому, згуртувавшись, пробували самостійно засипати ями роздробленою цеглою, розповів місцевий житель Олександр Парфентьєв.

"Люди своїм транспортом, тракторцями підвозили, в мене бригада була така і хлопці розрівнювали, трамбували, зробили. Це все було нормально, а потім з часом воно повилітало і на тому й кінчилось. Люди стараються їхати по обочині, щоб не так бити ходову. А зараз це взагалі нереально. Я на своїй машині доїжджав за 15 хвилин до Чорнобаю, зараз я доїжджаю за 40 хвилин. Бо я цю ділянку, поки на першій передачі переїду, рівно 30 хвилин виходить. Ремонт машини виходить з чотиризначними цифрами".

Хвилюються, що відмовлятися їздити на ці села почнуть не лише рейсові автобуси, а й екстрені служби, додав місцевий житель села Новоселиця Владислав Федоренко.

"Люди постійно на роботу добираються, садочок, школа, — це все по цій дорозі. Виїжджають кожного дня. І ви ж розумієте, дорога ніби на край світу. І це час все. Бували ситуації, що викликали швидку, то швидка допомога доки доїде, то можна «вилікуватися» вже. Якщо буде якась критична ситуація, то я думаю можуть не врятувати. Люди всі скаржаться, бо машини треба ремонтувати кожного місяця, колеса теж збивають. Плачевна ситуація. Ніхто ж не просить там якогось капітального будівництва, просто, щоб ямковий ремонт якийсь був, щоб в такому плані".

Найскладніше тут їздити вночі та у дощову погоду, пояснив місцевий житель Валерій Бреус:

"Важко оцінити глибину ями й важко ще усвідомити де й куди повернути, де найти нормальний маршрут, щоб не зависнути, не відбити тяги, не пошкодити пороги, взагалі не злетіти на узбіччя. Ми їздили узбіччями, тепер ми почали їздити полями, ми почали їздити під лісосмугами, ми почали їздити через сусідню громаду. Нам треба тут якось виживати, тут живуть нормальні люди, а виходить, що ми ніби в якійсь ізоляції".

Ці аварійні 26 кілометрів дороги об’єднують 14 сіл громади, розповіла головна спеціалістка відділу житлово-комунального господарства Зінаїда Зайцева. Востаннє ремонт одного кілометра дороги тут робили у 2020 році в межах програми "Велике будівництво". В інші роки було лише експлуатаційне утримання невеликих ділянок дорожнього покриття.

"Це дорога, вона проходить від селища Чорнобай до села Мохнач. Два з половиною кілометри взагалі не проїзні, тобто немає дорожнього покриття, немає узбіччя. Там уже були на цій дорозі ДТП з летальними наслідками".

Як розповіла пані Зінаїда, у 2023 році, навесні, за ініціативи громади виконувалася робота Державним підприємством "Служби місцевих автомобільних доріг" по грейдеруванню ділянки й засипання щебенево-піщаною сумішшю.

"Цей ефект, ну на три тижні, а далі увесь цей щебінь був на узбіччі, і все те саме, що було і залишилось. Якби ж у нас був достатній обсяг фінансування і кожного року на цю дорогу виділялося, не було б такої катастрофи, як зараз. Через те, що не вистачало коштів у ті роки, маємо те, що зараз маємо".

Дорога на Черкащині. Суспільне Черкаси


За її словами, у 2024 Чорнобаївська селищна рада спрямує півтора мільйона гривень субвенції на ремонт цієї дороги.

"Ми не можемо, на жаль, більше виділити зі свого бюджету, тому що у нас і комунальні дороги є, які також велика кількість, і потрібно ремонтувати. Але ж і ця дорога — це наш біль і наш сум, тому що без цієї дороги більшість жителів громади, економіка, шкільні автобуси, автомобілі швидкої допомоги, техніка не можуть курсувати там. Вже неодноразово підприємці, які здійснюють автобусні перевезення, зверталися, що ми припиняємо рух автобусів через те, що стан дороги жахливий".

Ця дорога на балансі обласної військової адміністрації з 2018, розповів начальник відділу розвитку дорожньої інфраструктури місцевих доріг Микола Чин.

"У 2024 році субвенція в законі про держбюджет не передбачено кошти на ремонт доріг. Є залишок, планується там провести поточний ремонт, ну поки це в планах, переліку як такого нема. Початок травня, середина травня уже будемо більш точно знати. Орієнтовно, там потрібно капітальний ремонт проводити, орієнтовно це від 30 до 40 мільйонів за один кілометр. А там 26 кілометрів".

Ремонт можуть здійснювати й на умовах співфінансування з громадами, додав Микола Чин.

"Є 91 стаття бюджетного кодексу, яка передбачає для ОТГ, скажемо так, давати субвенцію на ремонт цієї дороги. Тобто, якщо якась ОТГ передбачить ці кошти, то ми зможемо провести додатковий ремонт.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Зінченко 14.04.2024 11:23
Не краща стала і дорога від Золотоніського кільця і до межі області по річці Сула. Та ще й потік транспорту суттєво збільшився в цьому напрямку. На Чорнобаївщині мабуть тепер взагалі нормальних доріг немає.................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100