18 квітня в Уманському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги відбулася акція «Острів здоров’я».

Фото: ck.cdc.gov.ua


Захід провели фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з колегами Уманського міськрайонного відділу Центру та працівниками Уманського міського ЦПМСД.

На акції для батьків організували зустріч-консультацію з лікаркою-педіатринею Уманського міського ЦПМСД Тетяною Мусатовою, завідувачем інфекційного відділення Уманської центральної міської лікарні Олександром Соколенком та лікаркою-епідеміологинею Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Іриною Шуляренко.

Фахівці розповіли про небезпеку поліомієліту, ризик спалаху цього захворювання в Україні через війну, масове переміщення і скупчення людей, та про вакцинацію як найефективніший спосіб профілактики цієї хвороби.

«У 2023 році на Черкащині лише 81% дітей віком від 18 місяців до 15 років і старше отримали щеплення проти поліомієліту. У місті Умань Черкаської області в окремих вікових категоріях відсоток охоплення щепленнями дітей складає від 42 до 82%. Такий рівень вакцинації недостатній для захисту від цієї небезпечної хвороби, адже не досягає рекомендованих ВООЗ 95%. Тому батьки мають подбати про захист своїх дітей, обов`язково вакцинувати їх, дотримуватись термінів Календаря щеплень і надолужити пропущені щеплення. Аби нагадати про важливість вакцинації проти поліомієліту, ми й організували наш профілактично-вакцинальний захід для батьків та дітей Уманської громади», – зазначила Ірина Шуляренко.

Необхідність дотримання Національного календаря профілактичних щеплень розуміє Людмила, яка відвідала захід із донькою Танею:

«За графіком щеплень ми слідкуємо від народження доні. Зараз їй 14 років, саме прийшов час зробити чергове щеплення від поліомієліту. Хвороб у наш час дуже багато, тому потрібно захищати організм і вчасно вакцинуватися».

Фото: ck.cdc.gov.ua


Для Світлани, мами двох діток – 7-річного Аріеса та 6-річної Емілії, питання дотримання Календаря щеплень теж украй важливе:

«У мене ніколи не стояло питання – вакцинувати чи не вакцинувати. І син, і донька мають всі необхідні щеплення. У нас є досвід проживання в іншій країні, у В’єтнамі. Враховуючи те, що там інший клімат, різні хвороби, ми переконалися, що вакцини – це мастхев. Тож щойно ми повернулися додому – відразу пішли з дітьми наздоганяти Календар щеплень».

Можливість отримати щеплення від поліо дітям під час заходу забезпечила вакцинальна бригада Уманського міського ЦПМСД.

За цей день 81 дитина отримала щеплення проти поліомієліту. Загалом зроблено 149 щеплень.

Процес вакцинації проходив у формі гри, дітей під час щеплення супроводжував казковий герой – Зайчик-Лапчик. Також на локації «Острів здоров’я» маленькі відвідувачі фотографувалися з героями вакцинальної акції Зайчиком-Лапчиком та Вакцинкою, розмальовували їх зображення, гралися з медичним набором та отримували подарунки – брендовані кульки, іграшки Зайчик-Лапчик і термокружки зі слоганом «Я вакцинований – я захищений».

Батьки під час заходу отримали буклет «Захистіть дитину від невиліковного паралічу, спричиненого поліомієлітом» та ліфлет «Національний календар щеплень».

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжуватиме проводити такі профілактично-вакцинальні заходи у межах проєкту «Острів здоров’я» в Умані та прилеглих до неї громадах.

Матеріал підготовлено у межах проєкту Український католицький університет UCuniversity (УКУ) за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine та уряду Бельгії. Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію УКУ, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) або уряду Бельгії.

 Пресслужба Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100