реклама Делікат

реклама

У Черкасах протягом двох тижнів травня 2024 року перереєстрували 3522 автівки.

Це на 45% більше, ніж за аналогічний період минулого року, пише Суспільне. Клієнтів побільшало після ухвалення 11 квітня проєкту закону про мобілізацію.

Один з пунктів закону стосується вилучення автомобілів в громадян на потреби Збройних Сил України, розповів заступник начальника Регіонального сервісного центру Міністерства внутрішніх справ Володимир Андрущенко.

Черкащани в сервісному центрі. Суспільне Черкаси


Прийшла на перереєстрацію черкащанка Інна Андрейко. З її слів, переймалася, щоб одну з автівок не вилучили:

"У нас дві автівки зареєстровані на чоловіка. Але оскільки я мама двох дітей, тому, нині не зручно, бо треба возити дитину і в садок, і до лікарів. Тож перереєстровуємо один автомобіль на мене".

У сервісних центрах ажіотаж через перереєстрацію автомобілів

Волонтер Олександр Третьяков розповів, що купує автомобілі і передає військовим на фронт, тож сюди прийшов оформити документи. Нині довелося стояти в черзі:

"Цей ажіотаж люди створили через те, що якось хочуть хаотично та умовно "позбутися" цих машин, бо бояться їх віддати", — поділився волонтер.

Пункт в законі про вилучення техніки потрібен, зазначив Олександр Третьяков. Та він має бути точним:

"Законодавцю потрібно зробити чіткий державний акт, а саме як це робити професійно. І чітко визначити в кого, що як, і коли це віддавати".

Ріст попиту на перереєстрацію автівок заступник начальника Регіонального сервісного центру МВС Володимир Андрущенко пов’язує із законопроєктом про мобілізацію.

"У квітні цього року ми провели 7385 реєстраційних операцій, а це якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року — більше, бо тоді було 5160 операції. А це на 45 відсотків збільшилося навантаження на адміністраторів", — повідомив заступник.

На вартість та швидкість перереєстрації транспортних засобів проєкт закону про мобілізацію не вплинув. Як зазначив Володимир Андрущенко, пряма перереєстрація, тобто без заміни номерного знаку, вартуватиме 755 гривень. Якщо із заміною, то 1200 гривень.

Вилучатимуть не всі машини й не у кожного

Верховна Рада 11 квітня ухвалила законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби. Один з пунктів стосується вилучення автомобілів. Відповідно до нього вилучатимуть не всі машини й не у кожного, розповів юрист громадської організації "Черкаський правозахисний центр" Ігор Соловей. Якщо у людини одне авто, то його забирати не будуть.

"Транспортний засіб повинен бути таким, який матиме користь для обороноздатності держави. Тобто за технічними характеристиками він повинен бути обладнаний таким чином, щоб безперешкодно перевозити або зброю, або особовий склад, або військову техніку. Або цей транспортний засіб може пересуватися по бездоріжжю", — зазначив юрист.

Ігор Соловей пояснив зміни керуючись шостою статтею закону "Про військово-транспортний обов’язок":

"Залучення транспортних засобів під час мобілізації здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, центральним управлінням або регіональними органами Служби безпеки України, відповідним підрозділом Служби зовнішньої розвідки України на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, що оформлюються відповідними розпорядженнями".

Тому, перш ніж вилучити автомобіль, Збройні Сили України формують свої запити.

"Але які ці технічні характеристики має бути затверджено постановою Кабінету Міністрів України", — зазначив юрист.

Повернути транспортний засіб власнику, за словами Ігоря Соловея, мають протягом 30 днів після оголошення демобілізації:

"Але сам порядок повернення цього транспортного засобу повинен бути прийнятий Урядом України, а його ще немає. Будемо чекати порядок, потім вже його деталізуватимемо".

Нагадаємо, закон щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку набуде чистості з 18 травня.

реклама

Коментарі  

 
-1 #2 СОЛДАТ 16.05.2024 23:15
Цитую Марія Демченко:
Мої ж ви земляки, найпатріотичніш і! Я заснувала "рух п'ятисотенниць", а ви, нащадки мої, "місячник семитисячників"! Ще півмісяця є, щоб до цієї цифри підтягтись! Великий почин!

Мосійчучка змінила прізвище? Не чекав такого від неї,мабуть вже "припікає" :-?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Марія Демченко 16.05.2024 15:13
Мої ж ви земляки, найпатріотичніш і! Я заснувала "рух п'ятисотенниць", а ви, нащадки мої, "місячник семитисячників"! Ще півмісяця є, щоб до цієї цифри підтягтись! Великий почин!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100