реклама Делікат

У Черкасах бракує педагогів іноземної мови, зокрема, нині вакантні сім місць вчителів англійської мови.

Фото: Прямий


Причин декілька: частина виїхала за кордон на початку повномасштабної війни, а молодь через низьку зарплатню викладати йде неохоче. Підвищення заробітної плати молодим фахівцям допомогло б стимулювати їх до роботи в школі, розповіла Суспільному заступниця міського голови Анастасія Чубіна.

Волонтер з США Ароні Емануель не побоявся приїхати до України попри повномасштабну війну:

"Я був в Америці, почув новини. Я дуже розізлився та відчув, що мушу поїхати до України й захищати її, як солдат".

Волонтер із США Ароні Емануель. Фото Суспільне


Його фронт — це мова, якою ділиться з учнями. На уроці містер Ароні учням розповів про баскетбольну гру, яку запамʼятав на роки:

"Ми грали за цю команду. То була дуже важлива гра — півфінал. Команда "Мелроуз" єдина, якій ми програли".

Для школярів такі уроки — це нагода поговорити з носієм мови. А для вчителів – підсилення, розповіла заступниця директора з навчально-виховної роботи Наталія Хворостанцева:

"Він дуже енергійний чоловік. У нас є ще один волонтер, того ж самого віку — Кеп Хенслі".

Нині в Першій міській гімназії учні вивчають дві іноземні мови: англійську — обов'язково та на другу на вибір — німецьку, французьку, або ж іспанську, зазначив директор закладу Сергій Саєнко:

"Ще до початку війни у нас вивчали від семи до девʼяти мов. Але через війну волонтерів з Польщі та Китаю відкликали. Була італійська й арабська, японська. Тому нині тільки польську мову вивчаємо онлайн".

Фахівців-мовників не вистачає, поділився директор гімназії. Бо ж з початку повномасштабного вторгнення частина вчителів виїхала за кордон:

"Вони не отримують заробітну плату, але місце зберігається. Знайти вчителя на тимчасове місце досить складно".

Як і працевлаштувати молодого фахівця — випускника вищого освітнього закладу.

"Дуже важко втримати цю мотивацію, бо зарплата молодого вчителя сім тисяч гривень. Це без відрахувань, тобто, значно менше. Також впливають складнощі роботи в нинішніх умовах", — розповів Сергій Саєнко.

Найбільша проблема з вчителями французької та іспанської, повідомив директор. То ж і сам повернувся до вчителювання:

"Так, доводиться навіть мені викладати. Одну групу читаю я, іншу – працівник післядипломної освіти вчителів".

А от бажання вивчати мову серед школярів велике, розповіла вчителька Наталія Хворостанцева. Викладання англійської вона поєднує із роботою заступниці директора з навчально-виховної роботи:

"Знання іноземної мови дає більше можливостей для спілкування з людьми за кордоном. Ми можемо розповісти їм про те, як ми тут живемо та понести свою культуру в інші країни. Також серед молоді популярним є працевлаштування кордоном".

Учні оглянули книги, які написані іноземною мовою. Фото Суспільне


Однокласники Владислав та Юлія вивчають англійську та французьку. Вони розповіли, що іноземні мови стануть потрібні в майбутньому.

"Мови дають можливість розвивати співпрацю з іноземними партнерами та компаніями. Планую в майбутньому працювати в деяких з них", — розповів школяр Владислав Паламарчук.

"Ми можемо брати участь у різних інтернаціональних конкурсах і висловлюватися іноземними мовами. Мови нам дозволяють спілкуватися з людьми за кордоном через проєкти, чи інші ініціативи", — поділилася учениця Юлія Хоменко.

Найскладніше нині знайти вчителя французької, розповіла заступниця міського голови Анастасія Чубіна. Попри те, що бажання її вивчати у школярів є:

"Є проблема з молодими спеціалістами, які не надто мотивовані. Адже це важкий графік та складнощі роботи з дітьми. А також фінансове стимулювання, бо молоді вчителі отримують недостатньо високу заробітну плату".

Нині в Черкасах є сім вакансій вчителя англійської мови. Цю мову вивчають всі школярі.

"У девʼяти закладах учні вивчають англійську мову поглиблено. Також у 17 закладах освіти вивчають німецьку мову, у пʼяти — іспанську та французьку теж, в пʼяти", — деталізувала заступниця міського голови.

Підвищити заробітну плату молодим фахівцям допомогло б стимулювати їх до праці у школі, додала Анастасія Чубіна. Нині питання збільшення посадових окладів на розгляді в міністерстві освіти.

реклама

Коментарі  

 
-3 #1 Чубчик кучерявий 22.05.2024 11:59
Вивчаю шпанельську онлайн. Мрію поїхати черкаською послицею до Шпанії. Там тепло, там піпісіни! Основне речення вже вивчила "Трабахо, каміон, карґо, кахо". Приєднуйтесь до наших заступниць.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100