реклама Делікат

22 травня у Канівському музеї на Тарасовій Горі відбулася презентація унікального видання «Шевченковий блокпост».

Фото: фейсбук Валентини Коваленко


Це антологія воєнної лірики сучасних українських митців, чиє слово мотивує і мобілізує до боротьби за волю і незалежність України.

«Антиімперська, антимосковська риторика Шевченкого Слова сьогодні зрідні духом кожному українцеві, хто став на прю з багатовіковим окупантом на усіх фронтах: його слово мобілізує, надихає, мотивує; його "борітеся - поборете" дає живосильну націєтворчу енергію, що зрушує в нас потужний поступ до багатовікової переможної української боротьби.

Тож символічно, що у день повернення Тараса Шевченка в Україну на Тарасовій Горі в музеї відбулася презентація унікального видання "Шевченковий блокпост" - першої антології воєнної лірики сучасних українських митців, чия поезія суголосить шевченківськими мотивами. Серед них є ряд і тих, що зі зброєю в руках воює за рідну землю, і ті, хто, на жаль, поповнив небесне вічне військо», – повідомляє авторка ідеї та укладачка, відома письменниця, очільниця Шевченківського національного заповідника Валентина Коваленко.

Видання присвячене 210-й річниці від дня народження Поета.

445241729_2379398905585812_5729508100275861339_n

Фото: фейсбук Валентини Коваленко


Символічна обкладинка видання - мозаїка націєтворчих майданних подій, що складається в образ батька Тараса. Її автор - заслужений діяч мистецтв України Юрій Гармаш. Передмовне слово - від Євгена Нищука, "голосу Майдану", голови Шевченківського комітету.

У презентації антології взяли участь ряд відомих митців слова на чолі з головою Національної спілки письменників України Михайлом Сидоржевським: Петро Засенко, Павло Мовчан, Любов Голота, Микола Гриценко, Ярослав Ткачівський, Ніна Ковальчук, Борис Пономаренко...

Емоційно, енергетично, потужно підсилили захід піснею на слова Кобзаря - славнозвісний хор ім. Г. Верьовки та заслужена артистка України Наталка Мамалига. Усіх вразило неперевершене читання поезій Т. Шевченка Героєм України Анатолієм Паламаренком.

Модерувала захід Валентина Коваленко.

«Геніальний Поет поставив "на сторожі" українців своє Слово, як духовний блокпост, як вогневу позицію – аби не тільки у рідний простір не допустити московитського зла, а й пильнувати внутрішнього ворога, що ставить загати до нашого самоствердження як нації нащадків великої Русі.

Не може не тішити те, що потужним творчим кошем, що «воює» словом проти московитської навали – представлені автори з найгарічіших точок Сходу і Півдня України.

Незаперечно: пророче Тарасове слово сигналізує наш переможний духовний порятунок», – зазначає Валентина Коваленко.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100