реклама Делікат

Сьогодні група волонтерів церкви повного Євангелія «Блага вість», котрі займаються благодійною соціальною діяльністю, звершили насичену пізнавальну поїздку до Холодного Яру.

Розпочалася вона з гостинної зустрічі з директором Національного природного заповіднику «Холодний Яр» Богданом Легоняком. Керівник розповів гостям зі Сміли про поточну діяльність і плани цього унікального заповідного краю, про збереження його природи. Цікаво було дізнатися про «готель патріотичних комах» — спосіб, у який зберігаються популяції рідкісних видів лісових комах, а також умови для виживання кажанів. Особливий інтерес розповідь Богдана Васильовича Легоняка викликала у керівниці відділу культури Смілянського міськвиконкому Ірини Бобошко та директорці міського парку Вікторії Хандусь, котрі також взяли участь у цій поїздці з метою вивчення досвіду заповіднику.

441881628_1607307430070609_1511677212218695156_n

Далі була зустріч з дивовижною локацією, яка останнім часом завдяки медіа стає не менш популярною, ніж галявини холодноярських підсніжників: поле півоній, які вирощуються просто неба на околицях села Мельники. Помилуватися красою цих барвістих квітів, насолодитися навколишньою природою, доторкнутися до її аури, зробити яскраву фотосесію сюди їдуть туристи з багатьох міст і куточків України. До них додалися й сьогоднішні мандрівники зі Сміли.

Хвилиною мовчання гості вшанували пам'ять полеглих Героїв — мужніх захисників України — біля меморіалу на честь 93-ої бригади «Холодний Яр», що встановлений у центрі заповідника. Волонтери поклали живі квіти до підніжжя меморіального знаку і вклонилися кожному, чиє ім’я викарбовано на обелісках.

У продовження теми про героїв-холодноярців учасники поїздки дізналися про історичні події, пов’язані з Коліївщиною. Біля пам’ятного знаку «Склик» гості слухали розповідь про історичні передумови цих трагічних подій, про гайдамаків та про їхнього легендарного ватажка Максима Залізняка.

Оглянули гості й місця, які користуються постійною популярністю серед відвідувачів Холодного Яру: Свято-Троїцький Мотронинський монастир і 1000-літній дуб Максима Залізняка, поруч із яким стримить у небо святий храм на честь багатостраждального патріота України, останнього кошового отамана Петра Калнишевського.

— Нашу подорож ми присвячуємо мужнім воїнам ЗСУ, завдяки яким маємо можливість відвідувати такі заповідні місця, як Холодний Яр, вивчати місцеву історію, — сказала організаторка поїздки Галина Третяк. — Немає слів, щоби висловити вдячність нашим Героям, кожному з них ми вклоняємося доземно.

Волонтери, якими керує пані Галина, проводять активну роботу серед родин військових, котрі сьогодні воюють у складі ЗСУ, опікуються вдовами загиблих Героїв, вимушеними переселенцями. До речі, серед тих, хто сьогодні уперше потрапив до Холодного Яру, також були переселенці з Донеччини, яких прихистила Сміла.

Спеціальний фоторепортаж Alexander Slepcowski і Юрій Медведенко

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100