реклама

реклама Делікат

реклама

На Черкащині з початку 2024 року працевлаштувались 900 людей віком від 50 років. Це на дев'ять відсотків більше, ніж за аналогічний період у 2023 році.

Яка ситуація на ринку праці та ким можуть працювати люди передпенсійного віку Суспільному розповіла заступниця директора обласного центру зайнятості Марина Сорокіна.

За словами пані Марини, для людей віком від 45 років передбачені державні програми підвищення кваліфікації, аби спростити подальше працевлаштування:

"Ми в першу чергу навчаємо тих людей, щодо яких є договір із роботодавцем про гарантоване працевлаштування після навчання. Це такі професії як кухар, електрогазозварювальник, оператор котельні, швачка та продавець. За такими професіями люди навчались і працевлаштувались".

Також вона розповіла, як нині роботодавці ставляться до працівників, яким за 50:

"Аби знайти фахівця, нині потрібно докласти певних зусиль і створити такі умови, щоб людина пішла на роботу. Враховуючи й те, що серед молоді не завжди можна знайти відповідного фахівця, роботодавці вже не настільки як раніше упереджені щодо людей у віці".

Черкаський центр зайнятості. Суспільне Черкаси

Черкаський центр зайнятості. Суспільне Черкаси


Валентина Золотаренко працює головним спеціалістом у Пенсійному фонді України з березня цього року. Нині їй 52, але найти роботу, розповіла вона, не було проблемою:

"У мене вже стажу 30 років, починала я з продавця. У Радянському Союзі всі йшли в технікуми або в училища, я закінчила училище і працювала продавцем. А потім 90-ті роки, роботи не було. Я закінчила інститут, подала своє резюме в обласний центр зайнятості, пройшла там конкурс і в 2014 мене зарахували. Звичайно, аби не війна, я б там, мабуть, працювала і досі, а так довелося змінити професію".

На початку повномасштабного вторгнення пані Валентина звільнилась і виїхала за кордон. Аби знову працевлаштуватись по поверненню в Україну, звернулась по допомогу у центр зайнятості:

"За направленням центру зайнятості я звернулась у відділ кадрів Пенсійного фонду і пройшла співбесіду. Також я звернулась у відділ профорієнтації і там допомогли мені скласти резюме. Хотіла щось нове, в новій сфері себе попробувати".

Однак роботу знаходять не всі. Як, наприклад, переселенка з Херсонщини Наталія Кравчук. За фахом вона юристка, але нині, аби опанувати нову професію, навчається на кулінарних курсах.

"Я все життя печу, люблю готувати для людей, це як друге дихання. Працювала юристом, у мене була своя земля і господарство, я збиралася робити голландські сири, але так вийшло, що війна не на часі. І всю худобу ми втратили, земля у мінних полях", — розповіла вона.

Працевлаштуватись після п’ятдесяти пані Наталія вже не сподівається, бо відколи приїхала — роботу знайти не змогла:

"Я ким хочеш працювала, життя воно довге. Я по фаху юрист. Але резюме гарніше ніж я, я не можу протезувати зуби, нема за що, тому мусила йти на кухню. Вже дійшли до того що пишуть тим кому за 50 краще не приходити, навіть на харчоблоки мити посуд. Усі хочуть молодих, більш енергійних, а жінкам немає куди подітися. Оце ми зараз готуємо, але це, мабуть, просто тимчасовий проєкт на три місяці, а далі нас навряд чи куди візьмуть, у такому віці".

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100