реклама Делікат

На Черкащині триває підготовка до нового опалювального сезону. Що чекає на область узимку 2024, розповів начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

– Усі громади та критично-важливі підприємства орієнтую на те, що ми маємо бути стійкими, готуватися, кожен на своєму місці, до будь-яких негараздів, пов'язаних з війною. Ми вже не звертаємо увагу, коли трапляється стихійне лихо, обриваються лінії електропередач. Це не так впливає на ситуацію в енергосистемі, як наслідки «прильотів», – сказав начальник ОВА.

IMG_20240613_110254

Триває розроблення планів реагування на випадок надзвичайних ситуацій, зокрема, часткового, повного відключення електроенергії.

Найбільше уваги звертають на захист об'єктів критичної інфраструктури, забезпечення альтернативними джерелами електроенергії, резервного живлення, формування резервного запасу палива.

– Наразі теплоенергетика у нас забезпечена генераторами на 99%, водопровідно-каналізаційне господарство на 98%. Ми потребуємо ще близько 80 одиниць генераторів для цих підприємств. Розраховуємо на підтримку наших партнерів, – каже голова ОВА.

Наступним напрямом, над яким працюють, є підготовка персоналу на спеціалізованій техніці до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

– Сьогодні Черкащина виробляє половину того, що вона споживає – від до 40% до 60%. Ми залежні ззовні. Але зможемо перейти на острівний режим роботи, забезпечувати нашу критичну стійкість, щоб працювали ключові служби: водопостачання, водовідведення, мінімальне електропостачання, газопостачання, теплопостачання. Напрацьований план відновлення постачання електроенергії у разі виходу з ладу об'єктів критичної інфраструктури.

На підприємствах теплоенергетики встановлюють когенераційні установки.

– В області діють 10 когенераційних установок: 5 вже встановлені на комунальних підприємствах, 5 – на приватних. 11 установок готуються до встановлення: 6 – на комунальних підприємствах, 5 – на приватних. Вони можуть одночасно виробляти і тепло і електроенергію. Ми одні з лідерів в Україні щодо когенерації. Саме розподілена генерація дає можливість нашій системі бути стійкішою, коли вразять великі об'єкти генерування електроенергії.

Ігор Табурець повідомив, яка ситуація на Черкащині з укриттями. За його словами, система укриттів перевищила півтори тисячі таких одиниць по області. І в укриттях і в пунктах незламності повинні бути генератори.

Пункти незламності існують у сплячому режимі, вони забезпечать населення усім необхідним: телефонним зв'язком, електроенергією, харчуванням. У разі потреби їх розгорнуть негайно.

Юлія Капуш, фото ПРОЧЕРКУ

реклама

Коментарі  

 
+3 #3 иван 13.06.2024 19:22
карась за год задекларировал 4 млн.грн зарплаты ему плевать у него автомат в сейфе в кабинете выдали на войну и стройка для мэра на кедыной горе за счёт повышенных тарифов от терпил пусть расскажет лучше почему по городским тротуарам пересичным гражданам ходить страшно велики доставщики молодняк накуренный на самокатах прокатных со скоростью от 20 до 40 км по тротуарам летают ночью мотыки байкеры беспредел на дорогах творят а он всякую чушь несёт
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Дивно 13.06.2024 14:53
що не згадав таке стихійне лихо як карась.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Князь Ігор 13.06.2024 14:15
Мені взагалі, шо прильоти, шо зальоти - все єдино! Харашо сидю, твёрдо княжу!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100