реклама

реклама Делікат

реклама

Для стабілізації енергосистеми та відповідно до команди диспетчера НЕК «Укренерго» диспетчери щодня виконують перемикання ліній під час застосування графіків погодинних відключень.

Фото: cherkasyoblenergo.com


Як виконуються перемикання та яку ще поточну роботу мають виконувати щодня енергетики, розповіли спеціалісти Черкаської міської філії ПАТ «Черкасиобленерго».

Як зазначив директор Черкаської міської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Сергій Ченчик, нині ПАТ «Черкасиобленерго» працює в режимі графіків погодинних відключень та графіків аварійних відключень.

- Мета застосування цих графіків – запобігання порушення режиму роботи енергосистеми внаслідок дефіциту потужності, зумовленої порушенням режимів роботи генеруючих станцій України, зниженням напруги в контрольних точках енергосистеми до аварійного рівня. Графіки погодинного відключення електроенергії (ГПВ) застосовуються у випадках, коли НЕК «Укренерго» заздалегідь встановлено, що в енергосистемі України є дефіцит генерованої потужності. Діляться вони на шість рівних черг,- розповів Сергій Ченчик.

Перемикання черг здійснюється безпосередньо диспетчером у диспетчерському пункті та у розподільчих пунктах оперативно-виїзною бригадою.

Фото: cherkasyoblenergo.com


- У диспетчерському пункті Черкаської міської філії відбувається перемикання черг. За допомогою дистанційного управління на комп’ютері телемеханіки диспетчер перемикає лінії 10кВ. Також за командою диспетчера вручну оперативно виїзна бригада здійснює перемикання там, де немає дистанційного управління, тобто безпосередньо на розподільчих пунктах. Вимикають кнопку або важіль, і таким чином лінія вмикається або вимикається, - пояснив головний інженер Черкаської міської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Віктор Антонюк.

Електромонтер оперативно-виїзної бригади Черкаської міської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Станіслав Сорока додає, що, окрім перемикань, енергетики виконують і поточну роботу, тож, аби все встигнути, працюють оперативно та злагоджено.

- Доводиться виконувати кілька видів робіт: робити перемикання і виконувати планову роботу з обслуговування та ремонту ліній, усувати аварійні ситуації. Тому працюємо дуже швидко, щоб все встигнути та вкластися у відведений час відповідно до графіків погодинних відключень, - розповів Станіслав Сорока.

Фото: cherkasyoblenergo.com


Втім, іноді виникають і вимушені затримки з перемиканням ліній.

- Не завжди вчасно вдається увімкнути деяких споживачів. Іноді при перемиканні буває так, що міняється схема самого електропостачання у зв’язку з аварійною ситуацією. Нещодавно під час вимкнення вийшла з ладу лінія, через це схема мережі 10 кВ змінилась і споживачі вже автоматично потрапили з однієї черги в іншу. Причиною таких змін якраз бувають аварійні ситуації в мережах 10 кВ, які живлять місто Черкаси,- наголосив начальник оперативно-диспетчерської служби Черкаської міської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Юрій Чернуцький.

До того ж, додає Віктор Антонюк, окрім здійснення перемикань, енергетики активно готуються до осінньо-зимового періоду, тож іноді відключення по графіках погодинних відключень та планові відключення у зв’язку з виконанням робіт, на жаль, накладаються, тому споживачі можуть бути без світла більше часу, ніж визначено графіками погодинних відключень.

- Втім, такі роботи гарантують проходження осінньо-зимового періоду без аварійних ситуацій із безперебійним постачанням електроенергії споживачам. Ми звертаємось до споживачів з розумінням поставитись до вимушених відключень, адже від цього залежить якнайшвидше відновлення енергосистеми,- підсумував Віктор Антонюк.

Енергетики закликають усіх споживачів Черкащини відповідально споживати електричну енергію, вимикати зайві побутові прилади та ощадливо користуватись приладами у пікові години, зазначають у ПАТ «Черкасиобленерго».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100