реклама Делікат

Викладачі ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького систематично беруть участь у створенні нових об’єктів природно-заповідного фонду Черкащини.

Фото: cdu.edu.ua


Така діяльність є частиною державної політики у сфері охорони довкілля. Адже відповідно до європейської програми збереження біологічного різноманіття Україна до 2030 року має збільшити територію природно-заповідного фонду до 30% від загальної площі країни.

Нещодавно рішенням Черкаської обласної ради на території Драбівської територіальної громади було створено ландшафтний заказник «Урочище “Лисичка”» площею 38 га. Наукове обґрунтування для створення об'єкта підготували викладачі кафедри біології, екології та агротехнологій — кандидат біологічних наук, доцент Максим Гаврилюк та викладачка Катерина Лавріненко.

На території новоствореного заказника збереглися такі природні біотопи як вологі та мезофітні луки, зарості кореневищних осок, вербові чагарники. Науковцями виявлено біотопи (оселища), що підлягають охороні на міжнародному рівні, а саме — 5 типів оселищ із Резолюції 4 Бернської конвенції. Серед об’єктів тваринного світу на території заказника мешкають чимало рідкісних птахів — один вид, що занесений до Червоної книги України, 45 — до додатків Бернської конвенції та 13 — до додатків Боннської конвенції; а також один вид земноводних, що занесено до Додатка 2 Бернської конвенції.

Важливо, що режимом охорони ландшафтного заказника передбачається, що земельні ділянки, водні та інші природні об’єкти не вилучаються у їхніх власників або користувачів. Встановлено лише обмеження видів господарської діяльності, які можуть призвести до руйнування структури біотопу. Серед дозволених видів діяльності — туризм, сінокосіння, випасання худоби тощо. Такий підхід до створення об’єктів ПЗФ дозволяє врахувати потреби місцевих громад.

Загалом територія заказника має наукову, культурно-пізнавальну та естетичну цінність.

Пресслужба ЧНУ ім. Б. Хмельницького

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Періоманс Парижський 28.06.2024 15:22
Буде де золотопідковном у прохвесору чарочку хильнути на природі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100