реклама Делікат

На Черкащині проживає понад сто тисяч переселенців. До центру зайнятості у пошуках роботи від початку повномасштабного вторгнення звернулись понад шість тисяч. Про це Суспільному розповіла заступниця директора обласного центру Марина Сорокіна.

0a9ad9ae68baa6c98ccc9b19bc91f839

Переселенка Наталія Ломовицька працює на швейному виробництві. До Черкащини переїхала у 2022 році з Лисичанська.

"Я підшуковувала роботу, але, крім того, що вмію я, можна сказати, не дуже задоволена тією роботою. Мені краще моя рідненька робота", — поділилася переселенка.

За освітою вона — швачка.

"Чоловік відразу влаштувався на роботу, а я ці два роки була поки з дітьми. Я вже майже місяць тут працюю і мені дуже подобається".

Роботу Наталії вдалося знайти через центр зайнятості.

930f647723d178e9865d2d184a9232b8

Та знайти роботу за освітою вдається не всім. Люди, які переїхали з півдня, сходу чи півночі мають ті спеціальності, які у Черкаській області не мають попит, розповіла Марина Сорокіна. Тому виникає потреба або підвищити кваліфікацію, або отримати іншу професію:

"Це відбувалось і у вигляді стажування на базі роботодавця, на базі підприємства, або навчання отримання іншої професії на базі навчальних закладів нашої області. Якщо люди, які перебувають на обліку в службі зайнятості, вони мають змогу отримати робітничу професію, то коштом ваучера можна навіть здобути вищу освіту. Це навчання коштом фонду загально обов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття".

Перекваліфікуватися допомагають і громадські та гуманітарні організації. Червоний Хрест спільно з іспанськими представниками втілюють проєкт "Перезавантаження: розширення можливостей для працевлаштування", розповів координатор Віктор Горленко. Його запровадили у п'яти регіонах України.

"Наші бенефіціари є в першу чергу ВПО, багатодітні сім’ї, члени сімей загиблих, тобто всі малозабезпечені люди із вразливих верств населення".

Серед учасників проєкту — Олена Стебліна з Маріуполя. Вона вперше готувала бограч.

"Взагалі я військова, але довелося змінити свою професію і перейти на кондитерську справу. Я почала готувати вдома торти на замовлення, сама вчилася".

Після завершення навчання хоче відкрити власний заклад. Починати у новому місті все з початку складно, проте, розповіла, руки опускати не можна.

"Теоретичний матеріал ти ніби і знаєш, але дуже багато умінь, які дійсно треба знать".

З 2022 року роботу в області знайшли 3200 переселенців, ще 1300 людей нині перебувають на обліку. Серед актуальних професій робітничі, розповіла Марина Сорокіна:

"Це водії, це кухарі, це швачки, це слюсарі, це трактористи. Область у нас сільськогосподарська для сільського господарства, є бухгалтери, є менеджери, є лікарі. Тобто вакансій у нас дуже багато, я хочу сказати, що кількість вакансій навіть в порівняні з 2023 роком збільшилась на третину".

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #1 Черкаський кіношний клоун 07.07.2024 15:44
Аграрна то аграрна, але важнєйшиє іскуства кіна та цирку всим завжди потрібні. Звертався і міськвиконком і в ОВА - одні відмови. Кажуть своїх в достатку, всі місця вже зайняті, штат переповнений і навіть віртуальні вакансії на майбутнє вже розпродані, вплоть до Парижу. Таке ж положення і з корабельними проффесіями.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100