реклама Делікат

Цими днями хасиди в Умані та по всьому світі моляться за жертв громадянського повстання – Коліївщини. У ці дні тут було знищено велику кількість євреїв. Як пишуть джерела, повстання було 1768 року, яке отримало назву «Коліївщина». Відповідно, тут, за свідченнями джерел, загинули тисячі юдеїв, католиків та уніатів. Про це говорить равин Елі Хешен.

Якщо хтось не може приїхати сюди, щоб молитися в цьому святому для хасидів місці, то вони моляться вдома спеціальною молитвою

Якщо хтось не може приїхати сюди, щоб молитися в цьому святому для хасидів місці, то вони моляться вдома спеціальною молитвою


Равин проводить нас могилою цадика Нахмана. Тут сьогодні багато людей. Місцеві і приїжджі. Але молитися також люди можуть одночасно і в інших куточках планети. І якщо хтось не може приїхати сюди, щоб молитися в цьому святому для хасидів місці, то вони моляться вдома спеціальною молитвою, написаною Головним Бреславським рабином Шехтером.

Також постійно тут горить вогонь. Але не в свічках справа, каже равин, а в щирій молитві, яка тут лунає в ці дні постійно.

566EA2F6-1643-4750-9A54-BFF2CA8AAD55

Наприкінці життя до Умані переїхав жити цадик (верховний рабин-вчитель) Нахман, який поширював хасидизм і був правнуком засновника цієї течії.

– Він заповідав поховати себе саме в Умані на Старовинному кладовищі, бо свого часу тут було знищено велику кількість євреїв. Саме тому тут знаходится святе місце і тут ми молимося сьогодні. Водночас, враховуючи, у який час живемо і бачимо, що робиться в країні, то ми молимося і за тих невинних українців, яких вбивають зараз у війні з росією. Ми просимо одне - щоб був мир. Це наша мрія і наша молитва! – каже равин Елі Хешен.

Вогонь, який тут горить цілодобово

Вогонь, який тут горить цілодобово


До слова, цьогоріч до Умані Черкаської області на святкування юдейського Нового року Рош га-Шана очікують на прибуття більшої ніж минулого року кількості прочан-хасидів. Про це повідомила виконавчий директор Благодійного фонду Історико-культурний центр міста Умані Ірина Рибницька.

– Релігійних паломників, що приїздять до Умані, не зупиняють жодні перешкоди, оскільки вони тут за покликом свого серця, яке відтепер назавжди разом з українцями, – каже Ірина Рибницька.

– Неспокійно і в Україні, і в Ізраїлі. Інколи здаля здається, що ситуація страшніша. Але насправді ми молимося за мир і сподіваємося на те, що в Умані все буде добре, і люди моляться за це. Суть вчення Рабі Нахмана полягає в тому, що Бог передбачає найдрібніші деталі життя і духовного розвитку кожного іудея, бо абсолютно все відбувається за Божою волею. Тому найголовніше – це молитва, - каже равин Елі Хешен.


реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100