реклама Делікат

З нагоди Дня енергетика, що відзначається в Україні у найкоротший день року – 22 грудня – у Черкасах біля офісу «Черкасиобленерго» по вулиці Гоголя 285 встановили пам’ятний знак з серії «Старе місто».


«Електрифікація нашого краю бере початок від першої електростанції, спорудженої 1913р. на околиці Черкас ( нині територія ПАТ «Черкасиобленерго»). Тоді була сформована і абонентська мережа, споживання електроенергії було цілодобовим. Струм у ті часи подавали у центральну міську мережу до меж теперішніх вулиць Пушкіна, Кавказької, Фрунзе, Пастерівської, Ільїна.  До 1931 р. потужність Черкаської електростанції склала 1150 кВт, – інформує пам’ятна дошка. – Практично без зміни потужності електростанція  працювала до 1941р. У березні 1944 р. зруйновану під час боїв за  звільнення Черкас електростанцію відбудували. До 1953 р. на Черкаській електростанції працювало три дизелі.Наприкінці 1953 р. електростанція одержала новий двигун, задля установлення якого приміщення станції збільшили на 10метрів і на фасаді з»явилась дата «1954».

Саме 22 грудня 1920року ухвалили знаменитий план ГОЕЛРО, згідно якого вже у 1929 році у селищі Буки звели першу сільську електростанцію нашого краю. За п’ять років по тому побудували молодшу сестру Дніпрогесу - Корсунську ГЕС на ріці Рось. У повоєнний період малих гідроелектростанцій на просторах краю налічувалось два десятки.

Шістдесяті роки минулого століття – епоха суцільної електрифікації області.

Валентина Шапошнікова, м. Черкаси

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100