реклама Делікат

10 липня делегація Черкаської обласної організації НСПУ здійснила візит до села Шрамківки Золотоніського району.

Фото: фейсбук Ганни Клименко-Синьоок


Про це повідомляє на своїй сторінці у фейсбук черкаська письменниця Ганна Клименко-Синьоок.

У Шрамківці відбулися дійства з нагоди 90-річчя від дня народження уродженця села Володимира Щерби – поета, драматурга, журналіста, краєзнавця. Володимир Павлович – лауреат премії ім. Михайла Масла (1989), премії журналу «Українська культура» (1995).

Делегація прибула у складі Катерини Вербівської, Валерія Власюка, Ольги Месеврі, Ганни Синьоок, Людмили Джулай на чолі з Володимиром Поліщуком.

Володимир Щерба ще задовго до “великої” війни передчував тотальну загрозу з боку росії. Низка його текстів – як прогнози й застороги. В. Щербу знають і шанують і як автора дитячих творів, які він присвячував дітям та онукам.

16 лютого цього року у Шрамківці відбулася презентація книги дитячих творів Володимира Павловича «Стежина в дитинство».

Фото: фейсбук Ганни Клименко-Синьоок


У день народин В. Щерби черкаські письменники з представниками Шрамківської громади вшанували пам’ять земляка-ювіляра. Відбулося покладання квітів до могили Володимира Павловича, затим спілчани відвідали кімнату-музей В. Щерби, відкриту у приміщенні Шрамківської публічної бібліотеки ще 2019 року, але тепер оновлену й розширену. Письменницька делегація подарувала читачам бібліотеки примірники альманаху «Холодний Яр» та авторські книги.

Потім у парковій зоні біля Шрамківської публічної бібліотеки відбувся літературний бенефіс «Мої вірші – мої памфлети, Мій крик душі і серця біль…». Модерувала дійство бібліотекар Любов Станкевич. Розповідь про життєву і творчу біографію В. Щерби перепліталася з виступами учнів, котрі вразили присутніх майстерним декламуванням поезій митця-земляка. Обрані вірші Володимира Павловича напрочуд резонують у нашому надбентежному, героїчному і драматичному сьогоденні. Приміром: «Як визріє в серці в нас думка єдина: Не гірші ми в світі за інший народ, – Тоді і зведеться прекрасна країна У сяйві прадавніх і юних свобод».

Під час дійства лунала низка пісень у виконанні музичного колективу.

Вкотре Шрамківська громада вражає теплотою і щирістю прийому навіть у такий надскладний час. Усіх представників письменницької делегації почастували свіжоспеченими короваями.

Сільський голова Анатолій Анатолійович Куля наголосив: «Нині, коли країна виборює свої свободу й незалежність ціною важких втрат, ціною життів наших людей, наших захисників, поезія Володимира Павловича Щерби – дуже важлива й актуальна, вона нас надихає на боротьбу й на життя».

Фото: фейсбук Ганни Клименко-Синьоок


Очільник ЧОО НСПУ Володимир Поліщук процитував іншого земляка – Василя Доманицького, який свого часу мовив про Тараса Шевченка, але ця сентенція звучить універсально, зокрема дотично й до В. Щерби та рідної йому Шрамківки: «Культурність нації виявляється в тому, наскільки ця нація вміє шанувати своїх видатних синів». Володимир Трохимович підкреслив: “Володимир Павлович Щерба був справді класичним сільським інтелігентом. Таким інтелігентам до снаги й коса, й лопата, і зварювальний апарат. Але водночас це людина, яка, відпрацювавши фізично, бралася за перо, вела щоденник, аналізувала історію народу, вбачала в цій історії найважливіші тези й робила висновки, причому правильні висновки, можна сказати, пророчі висновки, бо мало хто з поетів, навіть значно відоміших і широко знаних, зумів так точно і пророчо поглянути в недалеке майбутнє… Адже він дуже глибоко осмислив наше минуле, і він справді знав, що можна і треба чекати від цих заклятих наших «братів»».

Фото: фейсбук Ганни Клименко-Синьоок


Подякувала всім за збереження пам’яті й шану свого батька донька Володимира Павловича – Оксана Володимирівна.

З вітальним і подячним словом звернулася й голова творчої групи "Скарби рідного краю" Тетяна Миколаївна Куля, подякувавши всім за розділення пам’яті про земляка: «Хоча найважливішою наукою я вважаю фізику, але, взявши до рук теку, перегорнувши пожовклі аркуші, я зрозуміла, що ми не маємо жодного права залишити їх у домашньому архіві або щоб вони пилилися у складському приміщенні. Адже Вололимир Щерба – людина, явно недооцінена, невивчена. Тому ми згуртувалися й почали працювати». Тетяна Миколаївна зізналася на загал, що нарешті знайшла відповідь: “Володимир Павлович робив висновки, правильні висновки… Невивчені уроки – не тільки погані оцінки в щоденнику чи атестаті. Невивчені уроки – це ті страшні події, які відбуваються нині. На жаль, ми не почули Володимира Павловича вчасно».

Окрему увагу під час літературного бенефісу було звернено на дитячу книгу В. Щерби «Стежина в дитинство». «Володимир Павлович талановито втілив свої дідівські почуття. Його вірші – дуже золототочно передають його почуття як поета й дідуся. Водночас автор виявляє своє добре розуміння й відчуття дитячої психології, знає, яким словом можна зачепити дитячу душу», – підсумував автор передмови Володимир Поліщук.

Ольга Месевря поділилася своїм досвідом літературного редагування означеного видання, а також акцентувала актуальність текстів В. Щерби, важливість літературних дійств, що завше на часі.

У межах івенту відбулося вручення грамот і подяк від Шрамківської сільської ради, зокрема подяки отримали Володимир Поліщук і Ольга Месевря.

Черкаські письменники читали власні поезії, які, зокрема, перегукувалися зі словом та позицією Володимира Щерби.

Поетка Ганна Клименко-Синьоок додала, що творчість Володимира Павловича має чимало спільного зі спадщиною іншого земляка - Сергія Носаня: по-перше, йдеться про адресування дитячих текстів дітям та онукам; по-друге, виразні історичні мотиви, артикулювання загрози з боку росії.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100