реклама Делікат

На одному з пляжів Черкас купатися заборонено – там виявлено цисти лямблій.

Фото: ck.cdc.gov.ua


Про ситуацію на пляжах та у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах області станом на 19 липня 2024 року інформує ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ».

Фахівці Центру продовжують здійснювати моніторингові дослідження якості води поверхневих водойм акваторії пляжів, зокрема комунальних пляжів «Митницький», «Казбетський», «Соснівський-1» міста Черкаси, міського пляжу міста Ватутіне та 25 місць масового відпочинку населення на водних об’єктах області.

Упродовж останнього тижня (15 – 19 липня 2024 року) фахівцями Центру на пляжах Черкас відібрано по 3 проби річкової води та піску для досліджень за мікробіологічними, паразитологічними та санітарно-хімічними показниками.

Із них у 1 пробі піску відібраного на пляжі «Митницький» виявлено життєздатні цисти лямблій.

За мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками відхилень від нормативів у воді акваторій та піску пляжів не виявлено.

За цей же період у місцях масового відпочинку області відібрано 28 проб води за мікробіологічними показниками, 23 – за санітарно-хімічними та 9 проб піску за паразитологічними показниками.

Із них гігієнічним вимогам не відповідали 20 (71,4%) проб води за мікробіологічними показниками (індекс лактозопозитивної кишкової палички та коліфагів) зокрема:

  • місто Кам’янка ( річка Тясмин, місце короткочасного відпочинку населення);
  • місто Корсунь – Шевченківський (річка Рось, місце масового відпочинку «Пляж жіночий» та місце масового відпочинку на ставку «Мартанський став»);
  • місто Сміла (річка Тясмин, місце масового відпочинку населення по вул. Ротондівська, 1 (біля стадіону «Юність»), місце масового відпочинку населення по вул. Сунківська, 3 ( біля ЗОШ №6) та на річці Сріблянка, місце масового відпочинку населення по вул. Родини Бобринських, 121 (біля стадіону «Авангард»);
  • місто Чигирин (річка Тясмин, місця масового відпочинку в районі КП «Стадіон «Колос» та поблизу ресторану «Пампушка»);
  • село Тіньки (річка Дніпро, місце масового відпочинку населення);
  • село Рацеве (річка Дніпро, місце масового відпочинку населення);
  • місто Канів (місце масового відпочинку населення по береговій лінії річка Дніпро та на водоймі «Лимарка»);
  • місто Христинівка (місце масового відпочинку населення на ставку «Долинка»).

За санітарно-хімічними та паразитологічними показниками відхилень від нормативів не виявлено.

Про результати досліджень поінформовано Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та голів відповідних територіальних громад, направлені пропозиції балансоутримувачам місць масового відпочинку на воді щодо проведення необхідних профілактичних заходів.

Ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних із місцями рекреаційного водокористування, на території області не зареєстровано.

Моніторинг якості та безпечності води та ґрунту (піску) на пляжах та у місцях масового відпочинку на водних об’єктах області триває.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100