реклама Делікат

Рекордна спека в Україні та відключення електроенергії ускладнили ситуацію зі збереженням продукції у магазинах при високих температурах. Подекуди підприємцям доводилося навіть викидати товар, який не витримав такого випробування. Крім того, стрімко зріс попит на питну воду.

Як пережили шполянські магазини спеку та на які товари був дефіцит - дізнавались журналісти “Шполяночки”.

Як зберігали кондитерські вироби, морозиво та цукерки у шполянському магазині “Цукерня” розповів місцевий підприємець Максим Доценко.

“Майже всі відповідальні представники бізнесу зараз використовують генератори у години, коли знеструмлюють мережу і поки що іншої альтернативи немає, — зазначає пан Максим. — У “Цукерні” встановлений потужніший генератор, водночас щоб заживити роботу всіх холодильників і морозильних камер, його потужності не достатньо".

Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія


Аби впоратися із ситуацією, в магазині холодильні прилади також працюють "за графіками".

"У торговій залі працює кондиціонер і охолоджує продукцію, - каже підприємець. - Поряд із вітринами цукерок - холодильники з тортами та тістечками, окремо холодильник для морозива. Також є складські холодильники для зберігання продукції. Щоб зберегти солодощі і кондитерські вироби якісними і свіжими, коли працює один генератор вмикаємо техніку за методом чергування, тобто холодильні установки працюють по пів години кожна. Наприклад, спочатку працює холодильник з тортами і кондиціонер у торговій залі. Потім вимикаємо, завішуємо полиці із кондитерськими виробами, далі вмикаємо холодильник з морозивом. Якщо ж хтось із покупців замовляє каву, на короткий час вимикаємо щось із техніки і запускаємо кавовий апарат".

Максим Васильович говорить, що це був єдиний вихід із важкої ситуації у спеку та відсутності електрики. Звісно ж, вивчають і розглядають надалі інші альтернативні варіанти та енергоощадні технології.

"Можливо — це сонячні панелі, накопичувачі, акумулятори, - каже підприємець. - Зараз страждає весь бізнес, а крім генераторів поки альтернативи немає. Втім, такі пристрої теж не в змозі забезпечити роботу всіх приладів одночасно".

У одному з магазинів, віддаленому від центру Шполи, цього спекотного літа стрімко зріс ажіотаж на питну воду у пляшках. Як розповідає продавчиня, їм пощастило, адже торговий заклад розташований поруч з об'єктом критичної інфраструктури, тому там електрику не вимикали навіть у спеку.

"У нетипову спеку найбільше розкуповували питну воду, - каже жінка. - За десять років роботи таке бачила вперше. Три, а то навіть і чотири рази на тиждень замовляємо доставку. Добре, що з постачанням затримок немає, холодильники працюють, продукція зберігається належним чином. Щоправда, через ажіотаж на питну воду — цей товар у холодильниках довго не затримувався, не встигав навіть охолодитися”.

До речі, в деяких містах Звенигородщини таки були проблеми із водою. Як повідомляють читачі, наприклад, у Тальному в деяких торгових точках полиці із мінеральною водою були напівпустими і така ситуація спостерігалася впродовж всього періоду високих температур.

У місцевому магазині м’ясної продукції у Шполі продавці кажуть, що замовляли значно менші поставки різновидів м’яса, ніж зазвичай.

“Хай краще на всіх не вистачить, але буде свіжим, у цей час найважливіше зберегти якість — і ми дуже відповідально ставимось до продукції, яка псується найшвидше. Крім того, покупцям, які мають бажання впевнитись у свіжості і якості товару даємо можливість оцінити товар на запах і зовнішній вигляд”, — зазначила продавчиня.

В іншому магазині з м'ясом журналістам не захотіли розповідати, як пережили спекотні дні та чи не псувалися продукти.

Втім, випадків псування продукції у спеку в магазинах, які промоніторили журналісти — не було. Власники продуктових торгових мереж вчасно прилаштовуються до нових викликів війни і важкої кризи в енергосистемі країни, тому й погодні аномалії зустріли "озброєними". Якщо ж і виникали затримки із постачанням товарів, то все одно знаходили інші джерела доставки.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100