реклама Делікат

Нещодавні лабораторні дослідження санітарно-мікробіологічних показників у річці Гнилий Тікич показали дуже значне перевищення допустимої межі наявності у водоймі кишкової палички.

Згідно із матеріалами наданими Звенигородським районним управлінням Держпродспоживслужби, дослідження проводилися двома методами: визначення індексу ЛКП (Лактозо-позитивні кишкові палички) та більш точним - так званим, визначенням індексу коліфагів, і що перший, що другий підтвердив перевищення. Місцями - більше як у 10 разів.

453161901_1985459555190165_5151589641051654253_n

Це дуже багато й небезпечно для здоров’я. І хоча патогенних ентеробактерій (сальмонельозу та ін.) в річковій воді не виявили, але й сама кишкова паличка при потраплянні у шлунок людини може викликати гострі кишкові інфекції. Особливо ці захворювання небезпечні для дітей.

Отже купатися зараз у Тікичі небезпечно! Та цікавим буде прослідкувати ще й те, як розповсюджується інфекція у водоймі. Адже відбір проб води для аналізів проводився у 5 точках по руслу річки. І якщо біля міського пляжу аналіз показав перевищення за індексом ЛКП близько 2,5 раза, то вище за течією річки всі показники в межах норми. Особливо добре те, що лабораторні дослідження не виявили відхилень від норм у районі міського водозабору.

Нижче за течією все навпаки. Відбір проб з Тікича у Стебному показав такий же рівень забрудненості річкової води, як і у річці в межах міста. Та от на останній контрольній точці, яка знаходиться ще нижче за течією, далі за Стебним, норму вмісту кишкової палички перевищено вже у 14 разів!

Неважко переконатися, переглянувши доступні джерела інформації, що Наявність кишкової палички у воді є ознакою “свіжого фекального забруднення”. Джерелом його можуть бути, наприклад, самовільно збудовані каналізаційні скиди з приватних помешкань або відходи тваринництва. Й потрапляти вони можуть не лише безпосередньо у наш Тікич, а й у його притоки та в горизонт ґрунтових вод, які потім також потрапляють до водойми.

Звенигородська Міська Рада

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100