реклама Делікат

Протягом 30 - 31 липня 2024 року в Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка» проходив восьмий Всеукраїнський пленер «Акварелі з Тарасової оселі».

Пленер було започатковано ще у 2015 році. Щороку талановиті художники – юні школярі, студенти профільних навчальних закладів України та вже досвідчені майстри  зображають природу та пам’ятки Шевченкового краю.

Цього року учасниками пленеру стали вихованці студії образотворчого мистецтва «Палітра» Центру дитячої та молодіжної творчості Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаської області, а саме: Кравченко Карина та Омельяненко Ілля (13 років), Поліщук Вероніка (12 років), Бондаренко Дар’я, Прус Софія та Бондур Анна (10 років) та викладач Глущенко Марина Вікторівна. Два дні юні художники малювали краєвиди сіл дитинства Кобзаря, слухали захопливі екскурсії, спілкувалися з відомими людьми, насолоджувалися смаколиками, які підготували працівники заповідника. Окрім того, для кожного учасника пленеру було підготовлено подарунки – торбинка художника з символікою заповідника та рекламна продукція.

До цьогорічного пленеру долучилися і Бурячок Орися з м. Черкаси та Ястремська Олександра з м.Звенигородка. Орися та Олександра є нащадками українського скульптора, графіка, Народного художника України, члена Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, учасника багатьох міжнародних конкурсів та симпозіумів по скульптурі Миколи Матвійовича Теліженка та майстрині народного мистецтва, членкині Спілки художників України, Заслуженої художниці України Олександри Василівни Теліженко. Творча родина Теліженків є нашими земляками, з м.Звенигородка, Черкаської області. Олександра Василівна веде наукову роботу, має численні публікації у фахових виданнях України, доцент, має відзнаку «Жінка Третього Тисячоліття» нагороджена Орденом Княгині Ольги III ступеня.

Микола Теліженко здійснив справжній прорив у розвитку витинанки, піднявши її від хатньої картини до образотворчої монументальності. Фаховий митець, що чудово володів тонкощами композиції, ритму, символіки, маючи розвинену фантазію, він створював в техніці витинанки серії полотен, в яких вирішував складні історичні теми: «Холодний Яр», «Велесові перевесла», «Трипільські ритми», та інші. Для нього не було технологічних обмежень в роботі: однаково віртуозно він володів ножицями, різцями, долотом, рванням, морщенням, застосуванням кольорових підкладок та накладок, залежно від того, чого потребує вирішення задуму. Перевагу надавав чорному кольору.

453503195_882757363880594_8708308361725677248_n

Його твори – визнане явище на тлі сучасного декоративного мистецтва, оцінене як мистецтвознавцями, так і широким загалом. Митець має численних послідовників. Його твори, завдяки високому рівню абстрагованості, звучать динамічно і сучасно.

Знаковим є те, що влучну назву нашому пленеру «Акварелі з Тарасової оселі» дав саме Микола Матвійович Теліженко, який завітав на батьківщину Кобзаря у 2015 році.

У травні 2024 року Микола Теліженко відійшов у засвіти. Символічно пленер був присвячений світлій пам’яті Миколи Матвійовича. Приємним було те, що на пленер завітала родина Теліженків Олександра Василівна та Олеся Миколаївна з сином Матвієм та донькою Орисею.

Олеся Теліженко – дизайнерка, учасниця всеукраїнських та міжнародних симпозіумів та виставок, володарка гранту Президента України для обдарованої молоді на створення колекції сучасного одягу „Древо роду” з використанням мотивів українських аплікативних рушників південно-східної Черкащини. Працює в стилі етномодерну. Захистила 5 авторських колекцій одягу на Ukraine Fashion Weeek.

Родина Теліженків є дизайнерами бренду TELIZHENKO fashion house. Творча майстерня впродовж 20 років працює над створенням мистецьких виробів, оздоблених ручною та машинною вишивкою, які демонструють глибинну українську традицію, втілену в сучасних творах.

У виставкових залах заповідника було організовано виставку витинанок Миколи Теліженка. Мисткині познайомили присутніх з життєвим та  творчим шляхом Миколи Матвійовича. Приємною несподіванкою для працівників заповідника був подарунок від творчої родини Теліженків – витинанка портрет Тараса Шевченка, робота Миколи Матвійовича, який доповнив фондову колекцію. Окрім того до фондів заповідника потрапив каталог робіт Олександри Теліженко.

Результатом проведення пленеру «Акварелі з Тарасової оселі» є презентація художніх робіт юних художників у виставкових залах заповідника та поповнення фондової колекції заповідника.

Юні художники отримали дипломи про участь у пленері, а ще приємний подарунок від Олександри Теліженко – поетично-мистецьку книгу «Другий вимір», яка присвячена воїнам-захисникам України у повномасштабній російсько-українській війні.

Природа, приємне спілкування, нові знайомства, творчість, подарунки – все це можна отримати, ставши учасником наступного пленеру «Акварелі з Тарасової оселі».

Людмила МЕТИК

Заступник генерального директора

з наукової роботи

Національного заповідника

«Батьківщина Тараса Шевченка»

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100