реклама Делікат

У Черкасах лабораторія обласного центру з гідрометеорології щоденно, окрім святкових днів та неділі, 4 рази на добу відбирає проби атмосферного повітря у центрі міста, Південно-західному та Дніпровському мікрорайонах.

Без назви222

Узагальнені результати аналізу проб атмосферного повітря за липень 2024 року засвідчили, що рівень забруднення повітря у місті є високим.

Середні за місяць концентрації основних забрудників атмосфери у порівнянні з гранично-допустимою концентрацією (ГДК) мають такі значення:

  •  по пилу – 1,3 ГДК на всіх постах,
  •  по діоксиду сірки від 0,3 до 0,36 ГДК,
  •  по діоксиду азоту від 1,0 до 1,25 ГДК,
  •  по оксиду вуглецю 0,33 до 0,67 ГДК,
  •  по оксиду азоту 0,83 ГДК ,
  •  по аміаку від 1,25 до 1, 75ДК,
  •  по формальдегіду 4,0 ГДК.

Найвищі концентрації по аміаку зафіксовані у центрі міста та Південно-західному мікрорайоні; по діоксиду азоту – в центрі міста; по формальдегіду – у Дніпровському мікрорайоні.

Порівняно з минулим місяцем (червнем 2024 року) середньомісячні концентрації по формальдегіду, діоксиду азоту та пилу зросли в 1,2-2 рази. Цьому сприяла суха спекотна погода. Липень 2024 року видався найбільш жарким та найбільш сухим за всю історію метеорологічних спостережень, зі значною кількістю рекордів температур за добу. Середня за місяць температура на 3-4º вище кліматичної норми, опадів випало лише 4 мм (5 % норми).

За прогнозом синоптиків центру, погодні умови на поточному тижні слабо сприятимуть розсіюванню шкідливих домішок у приземному шарі атмосфери. Тобто суттєвих змін у покращенні якості повітря, яким дихають мешканці міста, не відбудеться. Це можливе лише за умов зменшення викидів а атмосферу.

Про це інформує Черкаський обласний центр з гідрометеорології.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100