реклама Делікат

Коли на Луганщині у 2014 році не було судинних хірургів, він пройшов додаткове навчання та почав допомагати колегам рятувати людей. Оперував спільно з американським хірургом, а нині береться за складні випадки судинних і артеріальних патологій, впроваджує найсучасніші технології судинної хірургії у Черкаській обласній лікарні. Це – про судинного хірурга Артема Губченка.

Лікар розповів, як рятував життя пацієнтам на Луганщині, який медичний серіал його надихнув стати медиком, та як він разом з родиною вимушено переїхав у Черкаси.

До війни  Артем Губченко працював хірургом у Сєвєродонецькій міській багатопрофільній лікарні. Коли ж почалась АТО, треба було рятувати людей, а судинних хірургів на звільненій території Луганщини не було.

img_20240806_164721_866

- Я пройшов курси  спеціалізації з судинної хірургії, потім ще одне навчання та почав працювати, бо роботи було багато. Потім приїхав мій наставник з Луганська і ми так удвох працювали, у шпиталь привозили поранених пацієнтів, тож їх треба було оперувати,- пригадує Артем Вікторович.

Коли розпочалась повномасштабна війна, лікар разом з дружиною та трьома дітьми у перший же день вторгнення виїхали до Львівщини. Там пробули недовго. Дружина вийшла на зв’язок з Черкаською обласною лікарнею, подружжя взяли на роботу, і вони переїхали до Черкас.

- З травня 2022 року ми разом з дружиною працюємо у Черкаській обласній лікарні. Я – судинним хірургом, дружина Юлія – лікарем-ревматологом. Наше відділення судинної хірургії завжди заповнене  практично повністю. У нас лікуються пацієнти з судинною патологією. Спільно з колективом виконуємо  весь комплекс судинних операцій:  як на артеріях, так  і на венах. Звертаються і з різними хворобами магістральних судин. Найбільш розповсюджене захворювання судин –  облітеруючий атеросклероз. Тому судинний хірург в більшості випадків займається лікуванням цієї патології або її ускладнень – гострої артеріальної недостатності, артеріального тромбозу тощо. Окрім цього розповсюдженими є наступні хвороби: аневризми та псевдоаневризми аорти, здухвинних та інших артерій; облітеруючий ендартеріїт; діабетична ангіопатія; хвороба Рейно; тромбоемболія легеневої артерії; флебіти та тромбофлебіти; варикозне розширення вен нижніх кінцівок; синдром тазового венозного повнокрів’я; артеріовенозні фістули (природні та штучні); різноманітні судинні аномалії. Буває, що  я виконую по 4-5 операцій  на день, адже роботи багато, - зазначає судинний хірург.

Спільно з командою відділення лікар впроваджує і новітні технології. Розпочали виконувати складні операції –  при аневризмах черевного відділу аорти (планові або ургентні - при розшаруванні або розриві аневризми).  Раніше, говорить лікар, за допомогою звертались до спеціалістів інших лікарень, тепер же такі операції роблять у відділенні самостійно.

- Нещодавно швидкою доставили сімдесятивосьмирічну пацієнтку. Хвора скаржилась на болі в животі та наявність пульсуючого утворення. Ми її дообстежили, діагностували аневризму інфраренального відділу  черевної аорти великих розмірів, в будь-який момент міг статися розрив і спричинити смерть пацієнтки, тож ми взялися оперувати. Завдяки злагодженим діям нашої команди, жінка вижила і була виписана з відділення. Для нас це була перемога,- зізнається Артем Вікторович. – В основному пацієнти, яких ми оперуємо, перебувають в критичному стані, тому судинна хірургія не пробачає помилок. Ми вже виконали кілька таких складних операцій і в Черкасах, і в області. Більшість  пацієнтів були виписані з одужанням. Приємно, коли маєш такі позитивні результати.

Зазвичай, говорить лікар, пацієнти звертаються до лікарні у крайніх випадках, чекають до останнього. Тож наголошує, аби вчасно звертались до лікарів, так є значно більше шансів врятувати життя, або кінцівку пацієнта. Зокрема треба звернути увагу на такі симптоми: набряки, почервоніння, зміна кольору кінцівок, біль в нижніх кінцівках, оніміння, похолодання в нижніх та верхніх кінцівках, біль в животі чи пульсуюче утворення в животі. Якщо різко з’являється біль в руці чи в нозі, треба теж викликати швидку.

Разом з колегами Артем Губченко відвідує семінари та зустрічі судинних хірургів, навчаються, переймають досвід один у одного. Крайнього разу відвідали Всеукраїнський венозний форум в Яремче, у Львові – з’їзд судинних хірургів.

Цікавою стала зустріч Артема Вікторовича з американським професором, хірургом, медичним консультантом улюбленого серіалу про медиків «Хороший лікар» Кендзі Інабою.

- До нас в Черкаси приїздив з досвідом американський хірург, медичний консультант серіалу «Хороший лікар» Kenji Inaba. Це один з моїх улюблених медичних серіалів. Свого часу, будучи ще школярем старших класів, я переглянув серіал «Швидка допомога» з Джорджом Клуні, це мабуть мене і надихнуло пов’язати свій професійний шлях з медициною,- пригадує Артем Губченко.-  А наразі американський хірург, відвідуючи Черкаси, показав нам, як правильно виконувати   розширену фасціотомію при пораненнях кінцівок. Нині ми якраз впроваджуємо такий вид оперативних втручань.

Боротися до останнього за життя пацієнта – цим життєвим і професійним кредом Артем Вікторович керується від початку свого лікарського досвіду.  Говорить, що перейняв його у свого наставника судинної хірургії Володимира Добрянського.

- Коли приходиш до пацієнта після операції, а він вдячно усміхається, то це найголовніше, що надихає лікаря працювати і боротися до останнього за життя своїх пацієнтів- підсумував Артем Губченко.

Про це йдеться на сайті Черкаської обласної лікарні

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100