реклама Делікат

На Черкащині місцеві волонтери, волонтери з Київщини, Львівщини об'єдналися, щоб протягом трьох днів виготовити більше десятка зарядних станцій для українських захисників. Участь взяли як початківці, так і фахівці, які до цього вже збирали павербанки та дрони.

Наймолодший серед волонтерів – десятикласник Богдан Неумитий. Він приїхав із села, що неподалік. Зізнається, з електронікою працювати доводилося нечасто, але готовий навчатися.

IMG_20240817_140521

– Хочу навчитися робити зарядні станції. Потім, коли стану старшим, продовжувати цю справу і таким чином допомагати ЗСУ, – поділився він.

200 тисяч гривень на реалізацію проєкту «Енергія задля перемоги» активісти отримали від Фонду Порошенка в межах грантової програми. Усього по Україні до Фонду надійшло 136 заявок від громадських організацій, серед них – ідея черкащан, яку підтримали, розповів співорганізатор проєкту В'ячеслав Голіков.

– Волонтерю з початку повномасштабної війни. Раніше передавав продукти харчування на передову, збирав кошти. Тепер, оскільки я займаюся монтажем сонячних панелей, акумуляторів, інверторів – допомагаю фронту своїми знаннями. Розробив вдалий варіант зарядних станцій для військових, почав пропонувати їх своїм знайомим, які служать у ЗСУ. Спрацювало «сарафанне радіо». Я зі своїми помічниками передав вже багато таких пристроїв на фронт, але часу бракує. Протягом трьох днів навчатиму волонтерів, щоб масштабувати виробництво.

IMG_20240817_133551

На меті проєкт має, зокрема, задовольнити потребу фронту у недорогих, але якісних зарядних станціях, додав В'ячеслав Голіков.

– Ціна доступна, тому легше проводити збори. Собівартість наших станцій – 15 тисяч гривень. По технічних характеристиках вони змагаються з пристроями, які коштують 50 тисяч гривень, а в пік вимкнень світла і близько 100 тисяч гривень.

Серед переваг: мобільність, швидке заряджання, безшумність, міцність, ремонт без особливих зусиль.

На виробництві станцій був присутній заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко.

IMG_20240817_092244

– Добре, що знайшлося багато людей, які підтримали проєкт. Це не ноу-хау, але практичні і теоретичні знання будуть втілені в конкретний предмет. В умовах обмеженого постачання електроенергії зарядні станції допоможуть нашим бійцям тримати оборону, розвивати успіх на кожному з напрямків.

Він наголосив на необхідності залучення партнерів, а, згодом, виходу на серійний випуск пристроїв.

Проєкт вдалося реалізувати завдяки Фонду Порошенка ГО "Нескорені", Звенигородській міській раді, меценату Віктору Горобцю, волонтерській спільноті "Друзі Звенигородки", ГО "Звенигородщина активна".

Юлія Капуш

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Броньована проффесія 19.08.2024 13:31
Волонтер в законі. Приймаються мушчинки віком від 18 до 60 років, з гарантією.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 ЮЗР 19.08.2024 11:41
На фронт их надо, а не шарится
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100