реклама Делікат

Фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжують здійснювати моніторингові дослідження якості води поверхневих водойм акваторії пляжів, зокрема, комунальних пляжів «Митницький», «Казбетський», «Соснівський – 1» міста Черкаси, міського пляжу міста Ватутіне та 25 місць масового відпочинку населення на водних об’єктах області.

Упродовж останнього тижня (26 – 30 серпня 2024 року) фахівцями Центру на пляжах Черкас відібрано та досліджено по три проби води
річки Дніпро за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.

Фото з архіву

Фото з архіву


Із них у 2 пробах виявлено відхилення за мікробіологічними показниками (індекс лактозопозитивної кишкової палички) на пляжах «Митницький», «Казбетський».

За цей же період у місцях масового відпочинку на водних об’єктах області відібрано  20 проб води за мікробіологічними показниками,
17 –  за санітарно-хімічними.

Із них гігієнічним вимогам  не відповідали
5 (25,0%) проб води за мікробіологічними показниками (індекс лактозопозитивної кишкової палички), зокрема:

  • став «Бурлацький» міста Жашків;
  • місце масового відпочинку «Пляж жіночий» міста Корсунь Шевченківський;
  • місце масового відпочинку «Мартанський став» міста Корсунь-Шевченківський;
  • став «Горячка» міста Городище;
  • місце масового відпочинку став «Долина» міста Христинівка.

Крім цього, у місцях відпочинку населення досліджено три проби піску за паразитологічними показниками, життєздатних збудників гельмінтозів, лямбліозів  тощо ­–  не виявлено.

Про результати досліджень поінформовано Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та голів відповідних територіальних громад,  направлені пропозиції  балансоутримувачам місць масового відпочинку на воді щодо проведення необхідних профілактичних заходів.

Ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних із місцями рекреаційного водокористування,  на території області  не зареєстровано.

Моніторинг якості та безпечності води та ґрунту (піску) на пляжах та у місцях масового відпочинку на водних об’єктах області триває.

Фахівці ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» для безпечного відпочинку на пляжах та у місцях рекреаційного водокористування рекомендують:

  • утримуватися від купання на пляжах та у місцях масового відпочинку, де вода не відповідає гігієнічним нормативам;
  • відпочивати у спеціально відведених та облаштованих місцях;
  • не використовувати воду відкритих водойм для миття рук, овочів, фруктів, посуду, дитячих іграшок тощо, не ковтати воду при купанні та слідкувати, щоб це не робили діти;
  • на відпочинку біля водойми мати достатній запас питної води гарантованої якості;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, насамперед – мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, використовувати антисептики для рук;
  • утримуватись  від вживання алкогольних напоїв;
  • не залишати після свого відпочинку сміття, дотримуватись правил безпеки на воді, берегти природу.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100