Працівники відділу етнографії Черкаського обласного краєзнавчого музею спільно з вишивальницями Черкаського обласного осередку спілки народних майстрів України провели вечорниці з нагоди свята Варвари-вишивальниці.


Завідувач відділу етнографії Черкаського обласного краєзнавчого музею Вікторія Литовка розповіла, що за легендою Варвара-вишивальниця Ісусу ризи вишивала та жінок давньому мистецтву вишивки навчала.

Тому з нагоди свята кращі вишивальниці нашого міста поділилися секретами та особливостями вишивки на Черкащині. А також пояснили їх символічно-оберегові значення.

Майстрині провели майстер-клас щодо традиційних технік, орнаментів та сюжетів рушників, сорочок, тощо.

– Свято відбувалося з елементами обрядів, характерних для Середньої Наддніпрянщини, пов’язаних зі святом Варвари, коли парубок, вдаючись до хитрощів, потрапляв до хати дівки, викрадав вишиту подушку, а повертав лише взамін на вишиту сорочку, – пояснює Вікторія Миколаївна.

 

Під час свята учасники вечорниць долучились до розучування традиційних різдвяних колядок. Кожен згадав Різдво свого дитинства, а також скуштував святкові страви, повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100