реклама Делікат

Берці, балаклава, прапор та штандарт – ці речі нагадують про існування 14-го окремого мотопіхотного батальйону «Черкаси», який у 2014-2015 роках перебував у зоні бойових дій на Сході України.

IMG_20240904_194345

Відтепер вони зберігаються в Черкаському краєзнавчому музеї. Журналісти «Прочерку» відвідали музей, послухали історію формування черкащан.

Тут представлені експонати з часів Кримської війни, розпочатої в 1853 році, проте реліквіями стають й речі часів російсько-української війни, що відбувається на наших очах, наголосила старша наукова співробітниця сектору воєнної історії Тетяна Григоренко.

– Для військових прапор має велике значення. Історично, коли хтось втрачав прапор – розформовували частину, це ніби святиня, його оберігали передусім. Іноді в музеї збираються хлопці, батальйони яких вже розформували: приїжджають і ті, хто воює, і ті, хто вже у відставці, приводять своїх дітей.

IMG_20240904_194418

14-й окремий мотопіхотний батальйон «Черкаси» був створений як чотирнадцятий батальйон територіальної оборони «Черкаси». З початку липня 2014 року він виконував завдання з охорони державного кордону з Придністров’ям, на початку вересня 2014 відправлений на Схід України. У 2017 році припинив своє існування як окремого формування, розповіла Тетяна Григоренко.

– Вони поділилися, коли я записувала їхню розповідь: «Дали нам два танки. Один їде, інший стріляє...». Машини зв’язку постійно ремонтувалися. Тоді військовим допомагали люди, які називалися «мурахи». Переходили через кордон, купували бронежилет, і можна було передати лише одну штуку, ходили туди-сюди.

IMG_20240904_194331

Музейниця порівнює, амуніція, техніка, якою користувалися українські захисники у 2014 році й яка є в арсеналі зараз – дві різні речі.

Наразі 14-й окремий мотопіхотний батальйон «Черкаси» переформований, а військові з його складу беруть участь у боях на Курщині, Харківщині, Донеччині.

Юлія Капуш, фото Прочерку

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100